Juurikas. Müstiline signaal kordub

Uuno Prostamool
, Euroopa Haige Mees
Copy
Teeme rahval tuju paremaks
Teeme rahval tuju paremaks Foto: Allan Hmelnitski

Astronoomide grupp avastas kosmosest müstilise signaali, mis kordub iga 157 päeva tagant. Mõistatuslikud signaalid on paraku universumi reaalsus, millega tuleb leppida. Näiteks meie kortermajas on regulaarselt kuulda puurimise häält. Tegu on signaaliga, mis kordub mõne päeva tagant ja kestab ligikaudu hommikust õhtuni. Signaali päritolu pole teada. On teooria, et naaberkorterites elavad mõistuslikud olendid, kes püüavad kosmosesse sõnumeid saata. Puurimise koordinaadid muutuvad ajas ja ruumis. Seda põhjustab tõenäoliselt mingi aegruumi kõverus meie kortermajas.

Siis edasi: teatava regulaarsusega lähevad õues põlema prügikastid. Nähtuse põhjust ei oska teadlased seletada. Kas see on kliima soojenemine? Või teevad seda päikese protuberantsid? Või on süüdi supernoova, mille arve lisandub igakuisele küttearvele?

Ja siis ligikaudu kaks korda kuus on kuulda ähkimist ja voodi kriuksumist. Mida see tähendab? Kas neid hääli tekitavad tekitavad kiired raadiopursked (Fast Radio Bursts – FRB) ehk mustadest aukudest lähtuvad lühikesed ja intensiivsed universumis levivad raadiolainete pursked, mis kestavad vaid paar milli­sekundit? Või on tegu seismiliste jõududega?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles