Klaaspärlimäng tuleb

Kultuuritoimetus
Copy
Andres Mustonen Klaaspärlimäng Sinfoniettaga proovi tegemas.
Andres Mustonen Klaaspärlimäng Sinfoniettaga proovi tegemas. Foto: Klaaspärlimäng

Tänavusuvise Klaaspärlimängu hüüdlause on parafraas kuulsatest sõnadest «E pur si muove!» (Ta liigub siiski!), mis olevat kõlanud Galileo Galilei suust inkvisitsioonikohtu ees pärast heliotsentrilisest maailmapildist lahtiütlemist. Festivali tegijad on lauset aga teisendanud: ta toimub siiski!

Käesolev festival on juubelihõnguline – 25 aastat Klaaspärlimängu, 250 aastat Beethoveni sünnist ning tinglikult võib tähistada 2500 aasta möödumist Euroopa muusika kõrgkultuuri sünnist. Selle viimase äramärkimiseks alustab Hortus Musicus oma kontserti kahe haruldase hümniga, võiks öelda arheoloogiliste leidudega, mis pärinevad meie ajaarvamise eelsest Antiik-Kreekast.

Festivali peatähelepanu koondub siiski juubilar Beethovenile: esitamisele tuleb tema «pärislooming», samuti seaded, mis on tehtud kas autori enda või teiste poolt. Lisaks sellele kõlab muusika, mille on loonud kaasaegsed heliloojad inspireerituna Beethovenist. Nimetagem siinkohal festivali tellimusena esiettekandele tulevat Marianna Liiki teost «Januneb valgust», mille inspiratsiooniallikas on suurmeistri grandioosne Klaverisonaat nr 31.

Tegijad rõhutavad, et tänavuse muusikapeo programm on väga läbikomponeeritud, oma terviklikkuses on see otsekui omamoodi fuuga või rondo või sümfoonia. Peateemadena läbivad muusikanädalat märksõnad nagu Kuupaistesonaat, Aastaajad, peetripäev ja Peetrid. Ava- ja lõppkontserdi kavad on justkui üksteise peegelpilt.

Silmas pidades 25. sünnipäeva, oleks korraldajad soovinud teha üht-teist mastaapsemalt, rahvarohkemalt, kuid käesoleva suve olukord seadis oma piirid, mistõttu valiti geograafiline laienemise tee, Tartust ida ja lääne suunas nii kaugele kui Eestis võimalik – Piirissaarele ja Saaremaale, kaasates sellesse mängu lisaks endistele ka uusi partnereid.

Tähelepanuväärne on, et pianist Viviana Sofronitsky kontsertideks tuuakse Eestimaale 3 Ameerika klaverimeistri Paul McNulty valmistatud haamerklaverit, koopiad pillidest, millel Beethoven komponeeris oma sonaadid erinevatel loominguperioodidel.

Välistamaks mõne kontserdi ärajäämist ning tühje päevi festivalis, palusid korraldajad «varumängijate pingile» Eesti Filharmoonia Kammerkoori, dirigent Kaspars Putniņši ja pianist Kristjan Randalu. «Võimalike asenduskontsertide kavad pole välja kuulutatud, teeme seda üksnes siis, kui nende järele tekib tõepoolest vajadus,» ütleb festivali korraldaja.

Festivali põhiprogramm

Tartu, 9.–15. juuli

9. juuli kell 19 KOLM PEETRIT Klaaspärlimäng Sinfonietta, Neeme Punder, Yosuke Oda, Andres Mustonen

10. juuli kell 12.15 KESKPÄEVAKONTSERT: PALVE Yosuke Oda

10. juuli kell 19 MESSE DE… CARMINA BURANA Hortus Musicus

10. juuli kell 22 VANA JA UUE KOHTUMINE Eesti Filharmoonia Kammerkoor

11. juuli kell 19 BEETHOVEN – 250 Wiener Kammersymphonie

11. juuli kell 22 KANDLE-BAROKK Anna-Liisa Eller & Hedi Viisma

12. juuli kell 14 Piirissaar RÄNNAK LÄBI VANA-VENE KIRIKULAULU Orthodox Singers

13. juuli kell 19 KUUPAISTESONAAT Viviana Sofronitsky

14. juuli kell 19 BEETHOVEN – 250 Riivo Kallasmaa, Ralf Taal, Ulla Krigul, Dalia Dėdinskaitė, Gleb Pyšniak

14. juuli kell 21.30 Antoniuse õu JAAPANI TRUMMI-SHOW Taiko-trio. V Ä L J A   M Ü Ü D U D !

15. juuli kell 19 AASTAAJAD Kremerata Baltica, Kristīne Balanas, Džeraldas Bidva

15.–18. juuli KONTSERDID SAAREMAAL (koostöös Oriendi, Mustjala Muusikafestivali ja agentuuriga Uus Kontsert); 12. juulil lisakontsert Viljandis (koostöös Viljandi Vanamuusika Festivaliga)

Kunstinäitused: Pēteris Venckovičs (Läti): graafika ja fotod. Müüginäitus pealkirjaga «My Name is Peter, Architect Peter» jääb Jaani kirikus avatuks 9.–25. juulini. Kuigi näituse pealkiri meenutab James Bondi enestutvustust, pole Venckovičsi loomingus midagi bondilikku.

Mirjam Hinn: live-maal. Näitus «Hõljuvad helid» valmib festivali kontsertide jooksul, mil kunstnik maalib muusikat, «tõlgib helid värvide keelde». Müüginäitus Jaani kirikus jääb samuti avatuks 25. juulini.

Taiko-trummide meistriklass: 10.–14. juulini kell 13–16 Tartu Elleri-kooli Tubina saalis (koostöös Riia muusikafestivaliga «Artissimo»), juhendaja Yosuke Oda. Tasuta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles