VIDEO Kunst sinu ümber. Maalikunstnik Kristi Kongi: «Ärev-kummaline aeg võib panna meid uude suunda liikuma» (1)

Copy
Kunstnik Kristi Kongi oma ateljees.
Kunstnik Kristi Kongi oma ateljees. Foto: Eero Vabamägi

Kristi Kongi erksavärvilised maalid on paljude kunstisõprade lemmikud. Värvid tema teostel jutustavad lugusid eri paikadest ja kultuuridest, hetkedest ja kogemustest. Külastasime Kristit tema ateljees, mis oli täidetud äsja valminud teostega, mis üsna pea asuvad teele Narva muuseumi galerii poole, kus avaneb näitus «Lase mul üks kord veel unistada». Sellest tõukudes uurisime, kuidas võiks maalikunstniku silmade läbi näha praegust ärevat aega, kus poliitilise populismi ja pandeemia taustal paistabki tee pimedusest välja olevat vaid julgetel unistajatel.

Kaarin Kivirähk: Oled öelnud, et sulle meeldib pimedus ja külm kliima ning sinu lemmikilm on hall ja vihmane. Samas on su tööd just eriliselt värvirohked. Mis sind paelub tumeduses, halluses? Mida inspireerivat on sealt leida?

Minu jaoks on pimedus võimalus detaile eristada. Selline aeg aitab keskenduda, tekitada uusi seoseid ja näha mõtteid uues valguses. Olen täiesti nõus, et momendid, kus peame olema rohkem üksi, olgu selleks talvine pime periood, kui ei taha väga välja minna, või selle kevade eriolukord, on enesesse süüvimise võimalused. Ma ei tea, kas saaksin nimetada neid hetki inspireerivateks, kuid hästi palju ideid tekitavad need küll. Usun, et see ärev-kummaline aeg võib meid mingisse uude suunda liikuma panna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles