Eesti disainerid püüdlevad kestlikkusele ja taaskasutusele

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Pavel Sidorenko ja Vitali Valtaneni multifunktsionaalne välimööbliseeria N30, mis on toodetud sajaprotsendiliselt taaskasutatud sega-plastijäätmetest, hinnati Bruno-vääriliseks. 
Pavel Sidorenko ja Vitali Valtaneni multifunktsionaalne välimööbliseeria N30, mis on toodetud sajaprotsendiliselt taaskasutatud sega-plastijäätmetest, hinnati Bruno-vääriliseks. Foto: Kuurberg

Disainiöö peakorraldaja, Eesti Disainerite Liidu juhi Ilona Gurjanova hinnangul jäävad esteetika ja hea vorm disainitoodete puhul kindlasti tähtsaks, kuid rohkem kui kunagi varem peab disainer lähtuma reaalsetest vajadustest või sotsiaalsest tellimusest, vältimaks planeedi koormamist ebavajalikuga. «Seda näitab ka Bruno võidutööde materjalivalik ja probleemilahendusele suunatus,» lausub Gurjanova.

Reedesel Eesti Disainiauhindade hübriidgalal selgusid Eesti parimad uudistooted, mida tunnustati Bruno tootedisaini auhinnaga. Võitjad selgitas välja rahvusvaheline žürii, kes tegi oma valiku 80 esitatud disainitoote seast. Tänavused võitjad on välimööbliseeria N30, Laura Saksa ehted EGG ja keris Saunum Premium. Elutööauhinna pälvis Eesti kujunduskunstnik ja sisearhitekt Maile Grünberg.

N30 on multifunktsionaalne välimööbliseeria, mis on disainitud Eesti ettevõttele Neular. Autorid toovad esile, et toote esimeseks eriliseks omaduseks võibki nimetada materjali – neularit, mis on nende sõnul uus revolutsiooniline materjal. Puhastamata plastijäätmetest valmistatud materjal erinevalt puidust ei mädane, aga on vee- ja paisumiskindel ning vastupidav UV-kiirtele.

«Seeria N30 modulaarsus on tagatud ühe korduva elemendi, painutatud terasnurga abil, mida saab kasutada eri suurusega pinkide ja lillekastide kokkupanekuks. Kõrge seljatoega pingi kontseptsioon tekkis meil tänavuse pandeemia ajal, kui nüüdisaegse linnastumise tingimustes inimesed distantseerusid ja vajasid privaatsust, samas aga otsisid kohta, kus saaks sõpradega vabalt vestelda,» selgitasid N30 autorid Pavel Sidorenko ja Vitali Valtanen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles