Ooperisolistid tulid kaugelt

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külalissolistide trio Leo An (vasakult), Liisi Kasenõmm ja Xu Chang tuleb kuulajate ette esimese vaatuse algupoolel. Pilt on tehtud eile proovis.
Külalissolistide trio Leo An (vasakult), Liisi Kasenõmm ja Xu Chang tuleb kuulajate ette esimese vaatuse algupoolel. Pilt on tehtud eile proovis. Foto: Margus Ansu

Tänasest on Vanemuises jällegi mängukavas Giuseppe Verdi ooper «Trubaduur». Esimesel etendusel on publiku ees solistidena Valentina Kremen ning kaugelt tulnud Liisi Kasenõmm, Xu Chang ja Leo An.

Vanemuislane Valentina Kremen on Azucena osas. Saksamaal elavad ja töötavad Liisi Kasenõmm (Leonora) ja hiinlane Xu Chang (Manrico). Krahv di Lunat kehastab Leo An, kelle Vanemuine lennutas Ülenurmele kaugelt Lõuna-Koreast vahemaandumisega Helsingis.

«Leo An lendas meile Soulist ja viibib Tartus kolm nädalat, kuni teise etenduse lõpuni,» ütles teatri juht Paavo Nõgene. «Vahepeal me teda tagasi ei saada, ta tutvub Eestiga ja lendab siis tagasi koju.»

Uskumatult head solistid

Leo An on õppinud Milano konservatooriumis ja Souli rahvuslikus kunstiakadeemias. Xu Chang on õppinud Pekingi konservatooriumis ja Tokyo kunstide ülikoolis. Liisi Kasenõmm on õppinud Eesti muusikaakadeemias, Sibeliuse akadeemias, Weimari muusikakõrgkoolis ja mujal.

Nõgene juhtis tähelepanu asjaolule, et ooperihuvilise publiku rõõmuks on praegu Vanemuises proove tegemas uskumatult head külalissolistid, kes on pärit nii Lõuna-Koreast, Hiinast ja Saksamaalt kui ka Rootsist ja Itaaliast.

Katarina Giotas (Rootsi) ja Ivan Magri (Itaalia) valmistuvad Paul Mägi taktikepi all ooperi- ja operetigalaks ning Jules Massenet´ ooperi «Wert-her» etendusteks.

Muusika ja ajalooline taust

Taas mängukavva võetud «Trubaduuris» on palju kaunist muusikat. Sisu poolest ooper mis ooper: mürgitamine ja vennatapp, mustlaslaager ja nunnaks pühitsemine, kättemaksuhimu ja lõõmav tuleriit ning samas sügavalt inimlikud tunded.

«Trubaduuri» ajalooliseks taustaks on võitlus Aragoni trooni pärast aastatel 1405–1407. Peategelasteks on vennad Manrico ja di Luna, kes vihkavad teineteist.

Esietendus Tartus oli 9. veebruaril 2008. Lavastaja Carmelo Agnello, kostüümikunstnik Pascaline Duron ja valguskunstnik Marc Delame-ziere on Prantsusmaalt. Dekoratsioonikunstnik on Liina Keevallik ja koreograaf Tatjana Järvi.

Muusikajuht ja dirigent on Paul Mägi. 28. märtsil dirigeerib Lauri Sirp, krahv di Luna osas ei ole siis Leo An, vaid vanemuislane Atlan Karp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles