Salapilk võõrasse külmkappi

Madli Pesti
, teatrikriitik
Copy
Hetk Birgit Landbergi lavastusest «Inimesed ja numbrid», publik viiakse etenduspaikadesse – erinevatesse korteritesse - Vaba Lava teatrikeskusest bussides. Fotol Katrin Sepp.
 
Hetk Birgit Landbergi lavastusest «Inimesed ja numbrid», publik viiakse etenduspaikadesse – erinevatesse korteritesse - Vaba Lava teatrikeskusest bussides. Fotol Katrin Sepp.  Foto: Karli Saul

Kes ei tahaks näha, kuidas elavad võõrad inimesed? Piiluda võõrastesse vannitubadesse ja külmkappidesse? Vaba Lava kuraatoriprogrammi uuslavastus annab selleks täiesti legaalse, suisa kunstiliselt põhjendatud võimaluse.

Tugevat emotsiooni tekitav, riigi toimimise ja inimeste vabaduse üle mõtlema panev lavastus «Inimesed ja numbrid» ei ole Eesti kontekstis midagi tavapärast. Etendus algab ja lõpeb küll Vaba Lava väikeses saalis, kuid nelja bussi jaotatud publik saab näitlejate-giidide juhatusel paar tundi seigelda pimedusse mattunud Põhja-Tallinnas ja vanalinnas.

Lavastus sünnibki bussis ja neljas korteris, mida me oma väikese bussiseltskonnaga külastame. Mu teatrikaaslane küsis etenduse sissejuhatust vaadates tabavalt, kas lavastus on tellimustöö Eesti statistikaametilt. Näitlejad Kaarel Targo, Märt Koik, Mihkel Kallaste ja Karl Edgar Tammi kehastuvad etenduse jooksul entusiastlikeks statistikuteks-koolitajateks. Sissejuhataval «koolitusel» saame teada, mis on mediaanpalk, tulu­kvintiilid, tarbimiskaalud ja võtmelise tähtsusega mõjuv leibkonnaliikme ekvivalentnetosissetulek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles