Juurikas. Head viljandlased!

Copy
Teeme rahval tuju paremaks.
Teeme rahval tuju paremaks. Foto: Allan Hmelnitski

Armas Viljandi rahvas. Rahunege maha! Mida te protesteerite, miks kogute allkirju Jaak Joala kuju vastu? Kas olete jaburaks läinud? Kui te palju lärmate, paneb süvariik sinna Pirogovi kuju ja asi tahe! Või Nelson Mandela kuju. Või professor Lumumba või Mi­chael Jacksoni kuju. Kas seda te ootate?! Oli see Jaak Joala mis ta oli, igatahes oli ta eestlane. Nii et ärge torkige ilmaasjata ja pääsete ainult Joalaga!

Ja üleüldse. Mis kunstieksperdid te järsku omast arust olete? Et Joala kuju on teie meelest kole? Mis mõttes? Mati Karmin on saanud erialase väljaõppe ja teab, milline peab monument olema. Usaldage spetsialisti. Tartu turuhoone ette tegi Mati Karmin väga asjaliku sea kuju. Tartlased vaatavad ja rõõmustavad. Aga teie kogute allkirju! Kas te elektriku ja kopajuhi vastu kah allkirju kogute – et pangu juhtmed puntrasse või kaevaku kraav viltu? Laske meistrimeestel oma tööd teha!

Head viljandlased! Monumente ei tehta rahvamassi hetketujust lähtuvalt. Monument on igaviku jaoks. Vanad egiptlased kogusid allkirju püramiidide vastu. Pariislased kogusid allkirju Eiffeli torni vastu. Roomlased kogusid allkirju Kolosseumi vastu. Hindud Tadž Mahali vastu. Babüloni rippuvate aedade vastu koguti allkirju. Aga läheb natuke aega mööda ja turistide hordid hakkavad Viljandisse tulema, et Joala taustal pilti teha. Viljandi suveniiriputkad hakkavad müüma miljoneid Joala kujukesi – Joala-kujulisi pliiatsiteritajaid, õllekappasid ja mütse. Viljandi saab kuulsaks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles