PÖFF Netipervertide turmtule all

Ralf Sauter
, filmikriitik
Copy
Teisel pool ekraani valmistub kiskja hüppeks. 
Teisel pool ekraani valmistub kiskja hüppeks. Foto: Milan Jaroš

Suure uudisväärtusega Tšehhi dokumentaalfilmi «Võrku püütud» keskmes on kolm kartmatut täisealist neidu: Tereza Těžká, Anežka Pithartová ja Sabina Dlouhá. Filmitegijad Barbora Chalupová ja Vít Klusák valisid dokumentaali peaossa selle näitlejatarikolmiku, sest oma nooruslike nägude tõttu sobisid nad ideaalselt osalema unustamatus eksperimendis.

Terezale, Anežkale ja Sabinale antakse sülearvutid ning ehitatakse videokõnesõbralikud «lastetoad», mille kujundamisel lähtutakse keskmise 12-aastase tüdruku maitsest.

Tuhandeid kirjutajaid

Stuudios püsti pandud roosade seinte vahel hakkavad kolm vaprat näitlejannat silma peal hoidma sotsiaalvõrgustikesse loodud libaprofiilidel, mis kujutavad neid varateismelistena. Tereza, Anežka ja Sabina asuvad internetis etendama 12-aastasi tüdrukuid ning vastavad süütult igaühele, kes ühendust võtab. «Võrku püütud» esitab ehmatava demonstratsiooni sellest, missugune näeb välja manipulatiivsete ja ahistavate netipervertide metoodika. Hargneb paljastav perverdijaht, millest selgub tõde internetti kasutavate laste ohustatuse kohta.

Naiivsem filmivaataja võib eeldada, et filmitegijatel õnnestub püüda paari jäletise tähelepanu, ent reaalsus osutub palju kurvemaks: lapsi teesklevate naiste vastu hakkab kümne päeva jooksul huvi tundma üle paari tuhande mehe. Kontakteerujate seast leiab nii üksildasi noorsande kui ka libekeelseid vanaisasid, aga kontakteeruma suunab neid üksainus õudne tagamõte. Näitlejataride kolmik osaleb võõraste meestega videokõnedeski ning saab niivõrd palju eneserahuldamist kujutavaid videoid, et filmi lõppedes virvendab vaatajalgi silme ees vastik võmpade virvarr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles