Juurikas. Muusikakriitiku tuleproov

Mart Juur
Copy
Uku Suviste
Uku Suviste Foto: Konstantin Sednev

Lõpuks ometi said kõik konkursile esitatud laulud kuulatud. Enamik žüriiliikmetest tormas pärast otsuse langetamist apteeki kõrvavalutilkade järele, ainult muusikakriitik Olav Kuivik ei kiirustanud kuhugi. Ta pakatas rahulolematusest ning nõudis õigust vormistada oma eriarvamus kirjalikult. Seda ei saanud reglemendi järgi keelata. Kriitik istus arvuti taha ja hakkas hoogsalt klõbistama.

Žürii esimees, rahvusvaheliselt tuntud helilooja Mati Noodivõti tammus akna all ja vaatas tänavale, kus sebisid tallinlased, kellel polnud õrna aimugi sellest, kui kauneid laule on heliloojad «Eesti laulule» tänavu toonud. Peaprodutsent Teele Kiirendi ja raadiohääl Alari Tempovend lösutasid diivanil ning ootasid, millal Kuivik kirjutamise lõpetab, et siis üheskoos õhtust sööma minna. Ruumis viibis ka kuulus toitumisnõustaja Eerik Staarvars, kes kõneles mesiselt:

«Me kõik tahame praegu süüa. Kell on viie peal, me kõik oleme väsinud, meie veresuhkur on madal. Kuid see pole veel tõeline söögiisu. Tõeline hundi­isu, kui sulle näib, et võiksid oma vanaema jalad maha lõigata, ära praadida ja nahka panna, tekib siis, kui oled hommikust peale koosolekul istunud. Samuti tähendab palju inimese mõttelaad. Ütleme, et sa viibid koolitusel või konverentsil – siis ei tohi iial midagi tarka mõtelda. Pea tuleb mõtetest täiesti tühjaks teha nagu reklaamiagentuuri ideede kaust. Ükskord Tallinn Music Weeki vestlusringil sulgesin silmad, kujutlesin põrsast mädarõikaga ja sain söögiisust hüsteerika. Noh, ja kui lõpuks koju jõuate, siis on vaja, et köögist tuleks sellist lõhna, nagu umbes...»

«Praetud haned on lõhna suhtes meistrid,» märkis Tempovend.

«Ära räägi, Alari, kui sa ei tea! Part või nepp annavad hanele 12 punkti ette. Kõige rajumalt lõhnab noor sibul, kui ta hakkab just pruuniks tõmbuma ja säriseb üle kogu maja. Noh, kui siis söögituppa sisse astud, peab laud kaetud olema, aga kui istud, siis sirutad käekese aeglases tempos viinapitsi järele. Tõstad viinakese aeglaselt huultele ning sedamaid löövad sul kõhust kogu kehasse sädemed...»

Staarvarsa nägu hiilgas nagu Buddha kuju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles