PÖFFi kriitikute lemmik: vangilaagris kõlab lõputu lause

Tuuli Põhjakas
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Aleksandr Rjazantsev ja Fjodor Lavrov Dmitri Rudakovi filmis ­«Sentents», mis on uurimus vaimse tervise võimalikkusest ­Nõukogude Liidus.
Aleksandr Rjazantsev ja Fjodor Lavrov Dmitri Rudakovi filmis ­«Sentents», mis on uurimus vaimse tervise võimalikkusest ­Nõukogude Liidus. Foto: Filmikaader

Vene režissööri Dmitri Rudakovi debüütfilm «Sentents», mis linastus PÖFFil debüütfilmide kategoorias, on trööstitu ja nukker film, mis põhineb tõsielulisel lool. Põhifookus on koondunud 20 aastat Gulagi vangilaagris viibinud ning ellu jäänud kirjanikule Varlam Šalamovile (Aleksandr Rjazantsev), kes aastatel 1954–1978 pani kirja lühijutukogumiku «Kolõma jutud», kus kirjeldas oma kogemusi sunnitöölaagris.

Nüüd on käes aasta 1982, kaks noort meest, kirjandusteadlane ja tema abiline, on kogunud kokku kõik Šalamovi peidetud teosed, et neist viimane kogumik kokku panna. Kirjanik ise veedab oma viimaseid päevi sünges ja rõõmutus vanadekodus, kus tal käib külas seesama kirjandusteadlane, kes peab Šalamovit geeniuseks ja soovib tema pärandit jäädvustada. Nõnda püüabki kirjanik oma viimastel selgushetkedel, kui dementsus veel täielikult võimust pole võtnud, formuleerida lõplikke luuleridu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles