Lahkunud on metallikunstnik Elina Vainik

Kultuuritoimetus
Copy
Elina Vainik
Elina Vainik Foto: Eesti Kunstnike Liit

Lahkunud on Eesti Kunstnike Liidu liige, metallikunstnik Elina Vainik (15. VI 1935 – 1. XII 2020). Tema ärasaatmine toimub 11. detsembril Pärnamäe kalmistul lähikondsete ringis.

Elina Vainik sündis Peterburi lähedal Tuutari kihelkonnas Pajula ingerisoome külas, kus isa töötas tuletõrje ülemana. Peale Eestisse kolimist lõpetas Elina Vainik 1952. aastal Pärnumaal Väljaküla 7-klassilise Kooli, seejärel jätkas õpinguid Tartu Kunstikoolis aastatel 1952–1957 ning kõrgema hariduse omandas Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis (ERKI), mille lõpetas 1963. aastal metallehistöö erialal. Aastatel 1963–1979 elas Elina Vainik Leedus, Vilniuses, kus töötas kunstikombinaadis Daile. Eestisse naasmise järgselt töötas Vainik aastatel 1979–1992 kunstiinstituudis metallehistöö õppejõuna ning seejärel vabakunstnikuna. 1967. aastal astus Elina Vainik Leedu Kunstnike Liidu liikmeks ning 1979. aastal Eesti Kunstnike Liidu liikmeks.

Elina Vainik on loonud pargiskulptuure, seinapannoosid, sepisvõresid ja lühtreid, dekoratiivplaate ning vähesel määral ka ehteid, peamised teosed on loodud metallplaadi kohrutamise tehnikas. Tema käekiri oli detailitundlik, käsitledes rahvuslikke motiive ning temaatikaid. Inimesena oli Elina Vainik tagasihoidlik, otsusekindel ja tahaplaanile hoidev. Sõbrad jäävad teda mäletama laia silmaringi ja äärmiselt sõbralikku ning lahke inimesena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles