Disainimuuseum avab mahuka Eesti disaini tutvustava näituse

Kultuuritoimetus
Copy
Näitusevaade.
Näitusevaade. Foto: Madis Kurss

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis (ETDM) avatakse 10. detsembril seni mahukaim Eesti disaini püsiväljapanek «Sissejuhatus Eesti disaini». Muuseumis näeb ligi 500 eset, kavandit või fotot enam kui 200 disainerilt või ettevõttelt. 

Näitus hõlmab perioodi möödunud sajandi algusest tänaseni ning väljas on näiteid Lorupi ja Lutheri tehaste toodangust kuni Red Dot'iga auhinnatud Huumi saunakerise ja Mare Kelpmani loominguni.

«Näituse eesmärk on anda ülevaade Eesti disaini kihtidest, eripärast ja mitmekülgsusest; tõsta esile valik näiteid, mis on eri aegadel ja põhjustel siinset disainipilti kujundanud, olgu siis rakenduskunsti, tööstuskunsti või disaini nime all,» ütleb näituse kuraator Kai Lobjakas. 

Kui 20. sajandi alguses oli ühelt poolt oluline industrialiseerimise hoogustumine, siis teiselt poolt olid disaini puudutava keskmes paljuski väikeettevõtted ja töökojad, mille ümber koondusid mitmed 1914. aastal asutatud Riigi Kunsttööstuskooli lõpetanud kunstnikud.

Teise maailmasõja järel muutus oluliseks nende kunstialade roll, mis olid seotud inimese ruumilise keskkonna ja argiümbruse kujundamisega. Eestis oli fookus kergetööstusel: mööblil, valgustitel, klaasil ja keraamikal. Baltimaadest sai Nõukogude Liidu sisevälismaa ja selles oli Eestil oluline roll. Igapäevaelu mugavust sümboliseerivate kaupade ja keskkondadega vahendati võimaluse piires Lääne tarbimisühiskonna ideid Nõukogude Liitu. Samas ilmus siin pikka aega ainus nõukogude kodukujundusajakiri Kunst ja Kodu ja toimus ainulaadne eksperimenteerimisele orienteeritud näituste sari «Ruum ja vorm». 

Taasiseseisvumise käigus sündis uusi algatusi nii ettevõtjate kui ka disainerite poolt. Tänaseks on tekkinud arvestatav uuendusmeelsete disainerite tuumik ja suur huvi kohalike tootjate ja toodangu vastu.

Näitusel on ka projektiala, mis võimaldab eksponeeritud teemasid laiendada vestluse, loengute ja teiste formaatide kaudu ning saab tutvuda ka eesti disaini tutvustava kirjandusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles