Juurikas. Järjekordne kriis raputab Eestit

Mart Juur
Copy
Peaminister Jüri Ratas tutvustab kriisimeetmeid.
Peaminister Jüri Ratas tutvustab kriisimeetmeid. Foto: Mihkel Maripuu

Seoses laudas kujunenud olukorraga koguneb ametist lahkuv vabariigi valitsus viimasele erakorralisele kriisikoosolekule. Viimaseid päevi peaministri kohuseid täitev Jüri Ratas kinnitab, et kahe väikse hanepoja suur mure lahendatakse kõige kiiremas korras. Kõige tähtsam, toonitab Jüri Ratas talle omase sõnaselgusega, on see, et väikesed hanepojad kannaksid siseruumis – mida laut endast vaieldamatult kujutab – viibides maski, järgiksid reeglit 2 + 2 ja peseksid käsi. Juhul, kui hanepoegadel käsi ei ole, võib kätepesu asendada jalgade pesemisega, toonitab peaminister.

Lauda ümbruses kuulutatakse välja erakorralised piirangud. Koolid suunatakse distantsõppele. Suletakse toitlustusasutused, spordiklubid, teatrid, kinod ja muuseumid. Toidu kaasamüük ja sellega seotud kullerteenus jääb avatuks, kusjuures sõnu «toidu kaasamüük» lausub peaminister erilise tunderõhuga ja korduvalt, pannes kuulajatel suu vett jooksma. Samuti võib teatrite piletikassast kodus vaatamiseks kontaktivabalt kaasa võtta etenduste kavalehti ja näitlejate fotosid.

Kirikud peavad tagama pühakodade 50-protsendilise ruumitäitumuse. Kui kohalikust elanikkonnast pühakodade vajalikul määral täitmiseks ei piisa, võib ventileeritud bussidega kirikulisi teistest maakondadest juurde vedada.

Majandusminister Taavi Aas kehtestab lauda kohal asuvas õhuruumis uued lennupiirangud hanedele, luikedele ja partidele. Uued lennupiirangud ei laiene tuvidele, varestele, hakkidele, tihastele ja leevikestele, sest nemad nagunii Taavi Aasa korraldusi ei täida.

Riigikogu liige Helir-Valdor Seeder läheb eneseisolatsiooni, kuna sai sõnumi, et on olnud hanepoegadega lähikontaktne. Eneseisolatsioonis viibides võtab Seeder välja teise pensionisamba ja saadab samba foto rahvastikuminister Riina Solmanile, kes peab magamistuba läbival rindejoonel võitlust tulevikulahenduse sündimise nimel. Eneseisolatsiooni peab minema ka rahandusminister Martin Helme, kes oli olnud lähikontaktne Kersti Krachtiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles