Elutööpreemia laureaat Tiit Pääsuke: tunnustus tekitab kahetisi tundeid (1)

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Maalikunstnik Tiit Pääsuke.
Maalikunstnik Tiit Pääsuke. Foto: Kristjan Teedema

2021. aasta riikliku kultuuri elutööpreemia sai Tiit Pääsuke. «Ministrid ja valitsused tulevad ja lähevad – mina tänan inimesi, kes on mu pilte vaadanud ja muuseume, kes on mu töid lagedale toonud,» ütles ta Postimehele. «Ning loomulikult tänan ka neid inimesi, kes omavad mu maale. Kõik algab sealt. Tänane päev on lihtsalt kokkuvõte. Loomulikult kuuluvad siia juurde tänusõnad, aga neid ma ei oska hästi öelda, ilma et see kulunult kõlaks.»

Samas tegi suur tunnustus Pääsukese ka nostalgiliseks: «Mulle meenus elutööpreemiaga seoses kauge sõjaaegne Põltsamaa ja üks punase värvi puudutus kui ma ema huulepulgaga esimese joone ajalehe peale tõmbasin. Sa ei mõtle ju oma elutöö peale… ja nüüd kus ta on sul justkui ühe hooga kokku võetud, nüüd on ta niisugune valge kamakas … siis see ikka paneb mõtlema küll.»

Elutööpreemia viiski ta mõtted värvidele: «Kas valge on üldse värv? On ta pind? On ta tühjus? Valge vist eelkõige seepärast, et ta on pidulik värv. Aga ühtlasi on ta ka kurbuse ja leina värv. «Elutöö» sõna ongi niisugune,» leidis Pääsuke. «Ühelt poolt on see põhjus rõõmustamiseks, teisalt viib ta mõttele, et kas nüüd on siis lõpp? Kas minult nüüd siis enam midagi ei oodata? Mis nüüd edasi saab?»

Õnneks on elutööpreemia laureaadil endal sellele küsimusele optimistlik vastus olemas. «Ma praegu töötan ja mul maikuus tuleb Viljandis, RÜKi galeriis järjekordne näitus. Kaugemale ma praegu küll ei julge vaadata. Ega ma midagi muud peale maalimise teha ei oska.»

Elutööpreemia laureaat, maalikunstnik Tiit Pääsuke tähistab tänavu detsembris 80. aasta juubelisünnipäeva. Tartu Kunstimuuseumis avati möödunud aastal tema loomingu ülevaatenäitus «Nostalgiata». Esitajate sõnul on Pääsuke meie maalikunsti elav legend. Ta on pikaajaline õppejõud ja traditsioonide hoidja. Elutööpreemia kandidaadiks esitasid ta Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Kunstnike Liit, Sihtasutus Kunstihoone, Tartu Kunstimuuseum ning preemia varasemad riigipreemia laureaadid Kadri Mälk ja Jaan-Eik Tulve.

Tiit Pääsuke (1941)

  • Õppis 1957–1962 Tartu kunstikoolis, 1962–1963 ja 1966–1971 Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis Täiendõppes 1974–75 I. Repini nimelises Maalikunsti, Arhitektuuri ja Skulptuuri Instituudis Leningradis (praegune Peterburi Kunstiakadeemia) ja 1980 Täiendusõpe Vilniuse Kunstiakadeemias prof Dereškevičiuse juures
  • On töötanud õppejõuna 1970–2006 erinevates kõrgkoolides: Eesti Kunstiakadeemias, Soomes Rovaniemi Kunstikoolis, Lapi Ülikoolis ja Tartu Ülikoolis
  • Alates 2006. aastast EKA emeriitprofessor
  • Teinud üle 20 isikunäituse
  • 2012 Eesti Vabariigi kultuuripreemia
  • 2018 kultuurkapitali elutööpreemia
  • Tema teosed kuuluvad järgmistesse kogudesse: Eesti Kunstimuuseum, Tartu Kunstimuuseum, Eesti Kunstiakadeemia muuseum, Viinistu kunstimuuseum, Akzo Nobeli kunstikogu, Ludwigi muuseumi kogu, ajaleht Kaleva kunstikogu Oulus Soomes, Eesti Panga kunstikogu, Eesti Kunstnike Liidu kunstikogu, paljud avalike asutuste kollektsioonid ja erakogud Eestis ja välismaal
  • Näitus «Nostalgiata» jääb avatuks 25. aprillini 2021 Tartu kunstimuuseumis
  • Riiklik elutööpreemia (2021)
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles