Vastuoluline imeravitseja püüdleb Oscarit

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
«Šarlatan»: Jan Mikolášek (Ivan Trojan) suutis vaid patsiendi uriini uurides täpse diagnoosi panna ja ravi määrata. Pole välistatud, et tema oligi Jaroslav Hašeki «Švejkis» tegutsenud kuse-uurijahärra prototüüp. 
«Šarlatan»: Jan Mikolášek (Ivan Trojan) suutis vaid patsiendi uriini uurides täpse diagnoosi panna ja ravi määrata. Pole välistatud, et tema oligi Jaroslav Hašeki «Švejkis» tegutsenud kuse-uurijahärra prototüüp. Foto: Filmikaader

Jan Mikolášeki nimi ei pruugi just paljudele tuttav olla. Ometi on tegemist Tšehhi ajaloos märkimisväärset rolli omava tegelasega – imeravitsejaga, kes aitas eelmise sajandi keskel tuhandeid, kui mitte miljoneid kaasmaalasi, kuid sattus kommunistliku riigivõimu põlu alla.

Mikolášeki mullu PÖFFile ja nüüd kinolevisse jõudnud eluloo «Šarlatan» esitas Tšehhi ka tänavusele parima rahvusvahelise filmi Oscarile, mõned päevad tagasi jõudis see 15 viimase kandidaadi sekka.

Mikolášek oli vastuoluline inimene ja sellest tõigast «Šarlatan» ei kohku, seades ritta hulga mehe erinevaid tahke. Filmi peategelasest sai kultuslik figuur, sest ta suutis tuvastada inimeste tervislikku seisundit, sealhulgas hulka haruldasi haigusi, üksnes uriiniproovide vaatluse põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles