Kommentaar: ETV häbeneb Eesti noortekultuuri

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Publik hullumas: noorsooiidolid marp$, Clicherik ja Mäx Club Hollywoodis aktsioonis.
Publik hullumas: noorsooiidolid marp$, Clicherik ja Mäx Club Hollywoodis aktsioonis. Foto: Zbanski Kino

Siin on teile intellektuaalne väljakutse: vaadake täna õhtul kell 21.30 ETVst «Eesti lugude» sarja kuuluvat Taavi Aruse dokumentaalfilmi «Lil Eesti». Vaadake ja proovige aru saada, mis sundis ERRi üht filmi nende oma «Eesti lugude» sarjas maha võtma tavaliselt ajalt ETVs prime time’il (esmaspäeviti kl 20) ja pistma selle märksa väiksema vaadatavusega ETV2 hilisele ajale. Seda enam, et Aruse film on seekordsest «Eesti lugude» satsist kõige säravam.

Produtsent Ivar Murdi sõnul ERR oma otsust ei põhjenda, ja hea vist ongi; see kõlaks üsna piinlikult. Aruse filmid on sellist tõrjumist ERRis varemgi kohanud, näiteks dokfilme Berliinis elanud Eesti punkarist «Pets ja Berliin» (2018) ning «Õiglased» (2020) indie-filmitegijast Toomas Ariast tabas sama saatus. Niisiis, noorsookultuur ja peavoolukultuuri äärealadele jäävad nähtused tuleb ERRis laiade vaatajamasside eest ETV2 tõsta. Muidu äkki keegi vaatab. Üldse ei pääsenud ERRi eetrisse Manfred Vainokivi film Linnar Priimäest «Mephistopheles», kuuldavasti põhjuseks kangelase konjakilembus.

Aga mida sobib ETVs prime time’i vööndis näidata? Näiteks seda, kui «Õnne 13» joodikud Lätist viina toovad ja seda joovad. Vat see on tõeline Eesti elu, kõigile hingelähedane ja arusaadav. Aga kui intellektuaal pitsi konjakit võtab, siis on see hirmutav ja arusaamatu. Ja ärge tulge seletama, et «Õnne 13» on paljalt fiktsioon. Allan, Alma jt on juba rohkem eestlased kui paljudki, kellel paberist pass taskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles