Teatriauhindade nominendid ⟩ Selgete liidritega teatriaasta

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Priit Võigemast on nomineeritud rollidega lavastuses «Kuritöö ja karistus» (ja «Lehman Brothers») parimale meesrollile. Fotol Priit Võigemast Porfiri Petrovitšina.
Priit Võigemast on nomineeritud rollidega lavastuses «Kuritöö ja karistus» (ja «Lehman Brothers») parimale meesrollile. Fotol Priit Võigemast Porfiri Petrovitšina. Foto: Gabriela Urm

Harva kooruvad nominentide seast välja nii selged liidrid, kui tänavu. Sõnalavastuse kategoorias on 2020. aasta Juhan Ulfsaki aasta: Von Krahli Teatris tehtud lavastus «Pigem ei» püüab nii lavastaja- kui ka kunstniku- ning muusikauhinda. Rolli eest samas lavastuses on Marika Vaarik nomineeritud naispeaosatäitja auhinnale, kõrvalrollides tõstetakse esile aga Jörgen Liiki ning Mari Abelit.

Abeli, Liigi ja Vaariku panust hinnatakse kõrgelt ka teises Krahli lavastuses: Lauri Lagle «Sa oled täna ilusam kui homme», mis on nomineeritud etenduskunsti-, aga ka lavastajaauhinnale.

Lagle ja Ulfsaki kõrval on ühendžürii maineka auhinna vääriliseks hinnanud Hendrik Toompere jr, Karl Saksa ja Ingomar Vihmari töid, vastavalt siis lavastusi «Lehman Brothers», «Planet Alexithymia» ja «Tango».

Ent Juhan Ulfsakil on võimalus lisaks aasta lavastaja tiitlile saada ka parima meesnäitleja nimetus, sest tema töö näitlejana Kanuti Gildi Saali lavastuses «Kas te olete oma kohaga rahul» on nomineeritud just selles kategoorias. Kuidas sõnalavastuse žürii otsustab, selgub 27. märtsil, mil Eesti Rahvusringhäälingu, Eesti Teatriliidu ja Eesti Etendusasutuste Liidu ühistööna jõuab ETVs eetrisse Eesti teatri auhindade erisaade.

Nominatsioonide rohkusega paistab silma ka Eesti Draamateatri menulavastus «Lehman Brothers»: Hendrik Toompere jr on nomineeritud lavastajana teatriliigiülesele lavastajaauhinnale. Nii nagu Krahli «Pigem ei», püüab ka «Lehman Brothers» kunstnikuauhinda, samuti on esile tõestud selle lavastuse muusikaline kujundus.

Suurepärases vormis olev Priit Võigemast on nomineeritud parima meesnäitleja auhinnale, lisaks eri rollidele «Lehman Brothersis» toob žürii igati õigustatult välja ka tema Porfiri Petrovitši lavastuses «Kuritöö ja karistus».

Möödunud kevadel alanud pikk koroonapaus ning sügisesed publikupiirangud mõjutasid teatripilti, nii mõnedki esietendused lükkusid tulevikku. Kuid need, mis esietendusid, said lisaaega. Just proovisaalis veedetud lisanädalad olevat tegijate kinnitusel andnud «Lehman Brothersile» selle lennu, mis paneb publiku pärast neljatunnist etendust püsti seistes aplodeerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles