Linnateatri uue kompleksi ehitus algab esmaspäeval

Postimees
Copy
Elmo Nüganen.
Elmo Nüganen. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Rahvusvahelise teatripäeva eel anti täna keskpäeval Tallinna Linnateatri hoone IX kvartali ehitajale töödeks üle. Ehitus algab esmaspäeval, 29. märtsil.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul on tegemist kauaoodatud, lausa sajandi ehitusega nii Tallinna kui ka kogu Eesti jaoks.

Linnateatri arendusprojekti eesmärk on rajada uued teatrisaalid ja uuendada praegusi saale. Laia, Aida ja Laboratooriumi tänava kompleksi rajatakse muinsuskaitse nõudeid arvestades kaks uut hoonet ja uue ilme saavad senised hooned, nii et kahest sisehoovist moodustub terviklik kompleks.

Linnateater.
Linnateater. Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp/scanpix Baltics

Linnateatri peanäitejuht Elmo Nüganen tõdes, et tööde käigus lisandub teatrile kolm uut mängupaika, mis pakuvad uusi võimalusi. 

«Näiteks 350-kohaline suur saal, mis on varustatud kõige kaasaegsema tehnikaga ning mille teeb eriliseks asjaolu, et teist sellist saali ei ole kusagil mujal. Tegemist ei ole itaalia tüüpi teatriga, nagu näiteks Draamateater või Estonia teater, kus on portaal, eeslava ja publik istub parteris ning rõdudel ja laval on eesriie,» selgitas Nüganen. «Itaalia tüüpi teatrist on sellel saalil lava torn ehk koht, kus dekoratsioonid või kardinad liiguvad üles, kuid publik seda ei näe. Lisaks on sel black box'i omadused.»

Eriliseks teeb saali sügavus. «Kui tavaliselt on meil ruumist 2/3 publiku ja 1/3 lava all, siis siin on ruumikasutus vastupidine. See annab efekti, et kui vaadata lavale, on see väga suur ja sügav lava ja kui vaadata lavalt saali, siis on tunne, nagu oleks tegu kammersaaliga - publik on üsna lähedal. Kõik see võimaldab teha mitmekesisemat teatrit, kui me enne oleme teinud,» kirjeldas Nüganen.

Ehitajatele suur väljakutse

Linnateatri uue kompleksi ehitushankele esitati neli pakkumist, parima pakkumise tegi Ehitus5ECO hinnaga 17 937 700 eurot (käibemaksuta). Teatri arenduse kogumaksumuseks on 28,4 miljonit eurot ja uus teatrikompleks peaks valmima 2023. aasta märtsis.

Ehitus5ECO juhatuse liikme Margo Padari sõnul on selline suurprojekt suur vastutus ja väljakutse.  

Linnateater.
Linnateater. Foto: Tallinna kommunikatsioon

«Tegemist ei ole pelgalt majaehitusega, vaid terve kvartali ehitusega, kus ei ole tüüpilisi lahendusi. Iga maja ehituslikud lahendused ja konstruktsioonid on erinevad ja vajavad isesuguseid ehitustehnoloogiaid. Kuid alustame töödega samm-sammult ja ettevaatlikult, säilitades ja hoides ajaloolist pärandit vanalinnamüüride vahel,» selgitas Padar.

Linnateatri rekonstrueerimiseks esitati arhitektuurivõistlusele 2018. aastal 13 osalemistaotlust ja ideekavandit. Konkursi võitis ideekavand pealkirjaga «Paviljon», mille autorid on Maarja Kask, Ralf Lõoke, Märten Peterson ja Martin McLean arhitektuuribüroost Salto AB OÜ.

Projektiga taastatakse suurimas võimalikus mahus olemasolevaid ajaloolisi hooneid ja nii võimaldatakse edaspidi suuremal hulgal inimestel neid näha. Lahendus arvestab iseloomuliku kujuga tervikliku linnakvartaliga ning samas säilitab selge eristuse uue ja vana osa vahel.

Kuna kvartali ajalugu ulatub 14. sajandisse ja praegune tänavavõrk IX kvartali ümber oli moodustunud 16. sajandiks, järgivad Aida tänava äärde kavandatud uued hooned ajaloolist tänavafronti. Uus Põrgulava järgib olemasolevat unikaalset hoonestruktuuri. Uute saalide peasissepääsud hakkavad asuma Laia tänava ja Aida tänava nurgal, nii et teatri külastajal oleks võimalus läbida ka ajaloolist hoonestust.

Eha Võrk ja Elmo Nüganen.
Eha Võrk ja Elmo Nüganen. Foto: Tallinna kommunikatsioon

Teatrimaja üleandmise-vastuvõtmise akti allkirjastasid Linnateatri lavaaugus Tallinna abilinnapea Eha Võrk ja Ehitus5ECO OÜ juhatuse liige Margo Padar, seejärel andis teatri peanäitejuht Elmo Nüganen sümboolselt ehitajale üle teatri peaukse võtme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles