INTERVJUU ⟩ Tallinna linnakunsti kuraator võiks mõelda kastist välja

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Ruumiloome kompetentsikeskuse juht, Kaidi Põldoja.
Ruumiloome kompetentsikeskuse juht, Kaidi Põldoja. Foto: Kristian Kruuser

Tallinn on lahe, aga selle avalik ruum pole alati teab kui kena. Huvitav on ta küll, aga esteetiliselt võiks asi parem olla. Tallinna Strateegiakeskus kuulutas hiljuti välja avaliku konkursi Tallinna linnakunsti kuraatori kohale, mis on iseenesest väga meeldiv, kuna ühise ruumi ning esteetika omavahelised suhted on ju põnevad.

Linnakunsti kuraator oleks keegi, kes suudaks mõelda linnaruumikunstist ja avaliku ruumi disainist laiapõhiselt ning hakkaks kujundama Tallinna avalikku ruumi. Aga kui palju ta oma töös piiratud on? Ruumiloome kompetentsikeskuse juht Kaidi Põldoja rääkis, mida linnakunsti kuraatorilt oodatakse.

Mida see linnakunsti kuraatori ametikoht täpsemalt endast kujutab? Miks sellist ametit täpsemalt vaja on?

Linnaruumi kunsti all peame silmas avaliku ruumi kunsti ja disaini valdkonda kogu selle mitmekesisuses. Linnakunsti kuraatori näitusesaal on avalik linnaruum. Tema ülesanne on ühelt poolt avardada arusaamu, kuidas linnaruumikunstist mõtleme ja kuhu seda loome, kuid teiselt poolt ka konkreetseid protsesse juhtida, et Tallinna linnaruumi jõuaks rohkem kvaliteetset nüüdisaegset kunsti. Praegu on selline ametikoht linna struktuurist puudu. Samas on väga kõrged ootused, et avaliku ruumi kvaliteet tõuseks.

Mis probleeme selline ametikoht lahendab?

Mitmed nüüdisaegsed kunstiformaadid on Tallinna linnaruumist puudu. 2019. aastal läbi viidud bastionite vööndi valgustuse ideekorje näitas selgeid ootusi, et linnaruum oleks elamusterohkem: avalikus ruumis võiks paikneda rohkem installatsioone, kineetilisi monumente ja heliinstallatsioone. Parkides ja linnaväljakutel võiks toimuda rohkem häppeninge, mis pakuksid argipäevadesse tegevusvõimalusi ja lisaksid igapäevasesse ruumikogemusse vaheldusrikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles