AK ⟩ Glamuurne pulmapidu, mis lõpeb laibaga

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Lucy Foley, «Kutsutud külalised».
Lucy Foley, «Kutsutud külalised». Foto: Raamat

Lucy Foley krimipõnevikus «Kutsutud külalised» on lugejale antud võimalus olla suur detektiiv ning vihjeid kasutades selgitada välja nii motiiv, ohver kui ka mõrvar. Väga põneva lõpplahedusega romaan viib lugejad inimhingede tumedamatesse soppidesse, näidates teravalt, kuidas koolikiusamine rikub nii kiusatavate kui ka kiusajate elu ning kuidas sõprus ja lojaalsus ei tule alati südamest, vaid ka selles võivad olla oma varjatud motiivid, isiklikud hirmud või tunnustus­ihalus.

Lugemist alustades oli mul tugev eelarvamus, et Foley kopeerib oma esimest krimi­menukit «Jahiseltskond» (2018, eesti keeles 2020), kuid üsna pea sai selgeks, et kuigi ühiseid elemente on esmapilgul palju, on siiski tegemist hoopis teistsuguse, palju põnevama ning selgelt keerulisema ja mitmekihilisema looga.

Romaani tegevus toimub kolmel päeval, alates esimeste pulmakülaliste saabumisest väikesele Kormoranisaarele kusagil Connemara ranni­kul kuni pulmapeole järgneva päevani. Oleviku ja mineviku sündmusi hakkavad lugejale jutustama pruut, pruutneitsi, isamees, pulmakorraldaja ja «viies ratas» ehk pruudi parima sõbra abikaasa. Nende lugudesse on justkui juhuslikult sisse pikitud vihjed ja väikesed detailid, mis aitavad lugejal-detektiivil oma tööd teha, ning peagi hakkab infokildudest kokku joonistuma suur pilt.

Läbinisti unelmate paar – teletähest peigmees ja eduka veebiajakirja omanikust pruut – korraldab glamuurset ja pisidetailideni läbi mõeldud pulmapidu. Pruudi elevust peatse abiellumisega seoses varjutab tundmatu heasoovija saadetud napisõnaline kiri: «Will Slater pole mees, kelle väidab end olevat. Ta on valetaja ja petis. Ära abiellu temaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles