Arvustus ⟩ Surra sada surma ühel päeval (2)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Joey Bada$$ ja Andrew Howard polariseerivas filmis «Two Distant Strangers». 
Joey Bada$$ ja Andrew Howard polariseerivas filmis «Two Distant Strangers». Foto: Netflix

See lühifilm on oma kategoorias nomineeritud Oscarile. Käesoleva nädala lõpp näitab, mille järgi neid õieti jagatakse: kas vaid filmi väärtuste eest või on oma osa ka poliitiliselt valitud teemal. Selles viimases plaanis on «Two Distant Strangers» («Kaks kauget võõrast») väga tõenäoline võitja. Parima stsenaariumi BAFTA on film juba saanud.

Filmi sisu võtavad hästi kokku Juhan Viidingu luuleread: «kui on ühes päevas kümneid kordi surdud / ära ole ülbe, nii ka sina murdud» (luulekogust «Ma olin Jüri Üdi», 1978). Filmi peategelane Carter James (räppar Joey Bada$$), noor mustanahaline mees, ärkab hommikul kellegi neiu Zaria juures ja tema ainus soov on jõuda kähku koju oma armsa koera juurde. Aga kohe tänavale astudes satub ta kokku politseinik Merkiga (Andrew Howard). Kohtumine, ükskõik kuidas seda varieerida ei püüta, lõpeb ikka esimese surmaga. Ja nii sada korda järjest.

Sihilikult mustvalge

Kõlab nagu «Lõputu küünlapäev» (1993), aga kui Bill Murray tegelane pidi üht päeva järjest ja järjest läbi elama, siis siin peab kangelane surema. Õige pea saab vaatajale selgeks, et see ongi Ameerika mustanahalise elu vältimatu osa: nii kui nina välja pistad, võib politseinik su ära tappa.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles