AJA AUK ⟩ Mitut elu elanud kaabuga mees

Margus Haav
, reporter
Copy
Frank Sinatra Hollywoodis aastal 1955. Tema karjäär kulges läbi seitsme aastakümne.
Frank Sinatra Hollywoodis aastal 1955. Tema karjäär kulges läbi seitsme aastakümne. Foto: Frank Worth/ZUMAPRESS.com

Ei ole päris kindel, kas üli­inimlikult stiilse Frank Sinatra taolisi staare enam tulebki. Selle üle võib ka mõtiskleda, kas Sinatra oli 20. sajandi parim poplaulja, aga teisalt, miks mitte, kes siis veel. Ta oli nii universaalne mees, et surematu pala «My Way» on tänaseni maailmas üks menukamaid matuselaule, «Love And Marriage» aga jällegi on üks põhilisi pulmalaule. Laia haardega Sinatral õnnestus end ühtlasi talletada filmikunsti kullafondi. Ajaproov kui kõige kindlam, halastamatum ja ühtlasi erapooletum kriitik on tõestanud, et tema looming ei aegu. Ei aegu muidugi ka teadmine, et Sinatral olid sidemed nii Valges Maja kui ka organiseeritud kuritegevusega.

Peamiselt Euroopast pärit immigrantidega asustatud Hobokeni linnakeses New Jersey osariigis olid Frank Sinatra sünni ajal reeglid kindlalt paigas. Kõige madalamal olid linnakese hierarhias itaallased. Itaallaste seas peeti omakorda kõige alamal astmel olijateks sitsiillasi.

Francis Albert Sinatra jõudis siia ilma 12. detsembril 1915. aastal vaevaliselt ning mitme sünnikahjustustega. Üks 20. sajandi olulisemaid lauljaid ei tundnud nooti ega osalenud laulutundides. Sel ajal oli magamistoas mõmisemisega kuulsaks saamise kui edulooni jäänud veel tubli sajand ning iga hinna eest kuulsaks lauljaks saada soovival noormehel tuli leida mingi muu variant. Appi tuli armastav ema, kes ostis pojale võimendusaparatuuri koos mikrofoniga, mida taibukas noormees hakkas välja laenutama. Koos endaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles