PM NÄDAL ⟩ Juurdlust toimetab Tema Majesteet Elizabeth II

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Krimikirjanik S. J. Bennett oma romaani «Windsori sõlm» itaaliakeelse tõlke­raamatuga.
Krimikirjanik S. J. Bennett oma romaani «Windsori sõlm» itaaliakeelse tõlke­raamatuga. Foto: Erakogu

Briti kirjaniku S. J. Bennetti krimidebüüdis «Windsori sõlm» lahendab lossikülalise surmajuhtumit Tema Majesteet Elizabeth II. Lugu hakkab hargnema ühest meeleolukast õhtust, paar nädalat enne kuninganna 90. sünnipäeva, kui Windsori lossis toimub väike ööbimisega pidusöök. Õhtu säravaimaks täheks osutub noor vene pianist Brodski, kes lummab kohal viibinud daame nii klaverimängu kui ka tantsuoskusega, keerutades jalga isegi Elizabeth II endaga. Kuid hommikuks on noormees surnud, esmapilgul peetakse toimunut sidumismängude tagajärjel juhtunud õnnetuseks, kuid peagi selgub, et tegemist on pesuehtsa mõrvaga.

Kuninganna erasekretär Sir Simon võtab olukorra kokku realistliku asjalikkusega: «Täielik õudus. Umbes viiskümmend kahtlusalust ja ei mingit motiivi.» Kahtlusaluste nimekiri on muljet avaldav, sest peokülaliste seas olid nii Canterbury peapiiskop kui ka Sir David Attenborough. Kuid mis peamine, ajakirjandus ei tohi toimunust teada saada, ning nagu ühele krimiloole kohane, ei jää pianisti mõrv ainsaks.

Asja saabub uurima oma ala tippudest koosnev meeskond eesotsas üleminspektor David Strongiga, nende jõulised meetodid ja huvitavad teooriad ei tee lossielanike elu just lihtsaks. Paraku ei ole Dick Francise romaane armastav kuninganna uurijatega samal lainepikkusel ning otsustab pikantseid detaile sisaldava surmajuhtumi ise ära lahendada. Ilmselgetel põhjustel ei saa ta eradetektiivi kombel ringi luusida ning inimesi küsitlema hakata, kuid samas on ta harjunud märkama asju, mida teised tema juuresolekul harilikult tähele ei pane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles