AJA AUK ⟩ Meie mees Saturnil

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Sun Ra-Lanquidity
Sun Ra-Lanquidity Foto: Plaadikaas

Jazz-pianist ja orkestrijuht – kui nii võib öelda – Sun Ra on ilmselt üks kummalisemaid ja huvitavamaid artiste, kelle jalg on planeedil Maa astunud. Ta ise küll väitis ka, et on sündinud Saturnil, ja ega meil kellelgi pole võimalik kontrollida, kas see jutt on tõsi või mitte.

Sun Ra Arkestra 1970 toimunud etteastet Londonis Queen Elizabeth Hallis kirjeldab seda tunnistanud kriitik David Toop enam-vähem nii: see oli ilmselt üks kõige vaatemängulisemaid kontserte, mida Inglismaal oli nähtud, ja vaatemänguline mitte kallite efektide mõttes, sest nendeks poleks olnud Sun Ra-l raha, vaid veidra atmosfääri mõttes – see atmosfäär oli nii teistsugune, nii salapärane, nii okultne, ja vaatajal jäid üle üsna ultimatiivsed valikud, kas võtta või jätta.

Sun Ra noorusajast pole kuigi palju infot, ehkki kui järele mõelda – keda see noorusaja info ikka nii väga huvitama peaks. Annaalid küll annavad teada, et tema maine keha sündis nime all Herman Poole Blount 1914. Birminghamis, Alabama osariigis. Aastal 1914 oli see veidram koht kui näiteks Saturn, on ta hiljem öelnud. Sun Ra väitis, et ta nägi 1937 UFOt, ja seda ajal, mil UFOsid veel eriti ei nähtud. Nii et selleski osas ajast ees. Siis viidi ta ühtlasi Saturnile, kus tast saigi see, kellena teda hiljem tunti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles