Anu Vagenstein: menukeid vähem, nimetusi rohkem

, Rahva Raamatu turundusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Vagenstein
Anu Vagenstein Foto: Erakogu

Rahva Raamatu jae- ja hulgiesinduste kaudu osteti eestikeelset kirjandust eelnevast aastast rohkem. Eestlast on ikka lugejarahvaks peetud ja raamatutega hoitakse vaim erksana.

Postimehes ilmunud nukranoodiline artiklikkel eesti kirjanduse müügi hetkeseisust («Ilukirjanduse müük kahanes mullu enneolematult väikeseks», PM 31.01) on pannud mitme väljaande ajakirjanikke pöörduma Rahva Raamatu poole palvega anda tagasisidet, mis toimub.

Postimehes ilmunud artiklis mõõdeti kirjastuste liitu kuuluvate kirjastuste müügitulemusi. Väljapoole liitu jääb aga palju kirjastajaid ja üksiküritajaid, kelle hästi müüvad raamatud on samuti osa meie oma, eesti kirjandusest. Liitu ei kuulu näiteks Vahur Kersna, kelle raamatu «7x7» kohta teatas ERR, et tegu on eelmise aasta edukaima raamatuga.

Meie poodides on müügil pea kõik nimetused Eestis ilmuvast kirjandusest ja meie eelmise aasta võrdlus 2010. aastaga on positiivne – nii käive kui müüdud eksemplaride arv oli kaheksa protsenti suurem. Ilukirjanduses, mida ostavad meie kirjandussõbrad enim ja mida ilmub ka kõige rohkem, oli kasv kaks protsenti. Eksemplarides osteti kirjandust lausa kuue protsendi võrra enam, mis tegelikult tähendab, et «kodustatud» on 265 000 uut ilukirjandusteost.

Elulugude žanr, mida mõõdame eraldi, kasvas kolmandiku jagu, nii et raamatud näiteks Kaljo Kiisast, Sulev Nõmmikust, Maost, Churhillist või paljudest teistest säravatest ja ajalukku jälje jätnud isiksustest olid tihti müügiedetabelis. Eriti rõõmustav on, et laste- ja noortekirjandust müüdi meie poodides ning meie varustatavates kettides 15 protsenti rohkem.

Eesti oma autoritest oli väga populaarne Kristiina Kass «Käru Kaarli» ja «Nõianeiu Nöbininaga», lisaks müüsid hästi toredad lastejuttude kogumikud kirjastuselt TEA. Eestlased saavad rõõmustada ka eesti keeles kirjutava soomlase Mika Keräneni põnevate noorteraamatute üle. Andrus Kivirähki varem ilmunud lasteraamatud müüsid hästi eelmisel aastal, kuid kindlasti kasvavad peale uued «Kaka ja kevade» sõbrad ja tema raamatutel läheb ka käesoleval aastal hästi.

Kuigi raamatuid, mille tiraažid oleks olnud tõesti 3000 ja rohkem, oli vast vähem, osteti erinevaid nimetusi rohkem. Paberraamatu kõrval kasvab ka eestikeelse e-raamatu valik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles