Minister: kultuuritöötajate palgatõusu ootus on mõistetav

Postimees
Copy
Anneli Ott
Anneli Ott Foto: Tiit Loim

Kultuuriminister Anneli Ott (KE) kohtus teisipäeval Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsiooniga TALO ja arutas kultuuritöötajate järgmise aasta palgaperspektiivi. Oti sõnul on kultuuritöötajate töötasu tõusu ootus mõistetav.

«Palgatõusu ootus on põhjendatud ja mõistetav nüüd, kui riigieelarve läbirääkimised on algamas. Me tahame kindlasti leida selleks võimalusi,» kinnitas Ott. «Riiklik palgalepe puudutab kultuuriministeeriumi eelarvest palka saavaid kultuuritöötajaid. Sellepärast on väga tähtis, et palgapoliitika põhimõtteid selgitataks ka laiemalt, näeme siin suuremat koostöö vajadust ka kohalike omavalitsustega, kus tehakse samamoodi kultuuritööd,» toonitas Ott.

«Ametiühingul on kohustus seista oma liikmeskonna heaolu eest, see väljendub ka õiglases töötasus. Kultuuritöötatajel on palgatõusu ootus suur, eriti olukorras, kus riigi keskmine palk on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud. Samale tasemele jäädes ei saaks me oma liikmesorganisatsioonidelt volitusi palgaleppe allkirjastamiseks,» rääkis TALO juhatuse esimees Ago Tuuling.

Valitsus otsustas kevadel riigi eelarvestrateegia läbirääkimistel lisada kultuuritöötajatele ja kõrgema kategooria treenerite palgafondi kaks miljonit eurot. Palgafondi lõplik suurus sõltub majandusprognoosist, mida tutvustatakse 9. septembril, ja riigieelarve võimalustest ning läbirääkimiste tulemustest valitsuses.

Palgafondi täpse jaotuse ja põhimõtted töötab välja kultuuriministeerium. Kultuuriministeeriumi ja TALO ühiste kavatsuse kokkulepe sõlmitakse aasta lõpus, kui riigieelarve eelnõu on riigikogus seadusena vastu võetud.

Kultuuritöötaja brutotöötasu alammäär on praegu vähemalt 1300 eurot kuus riigiasutustes, riigi osalusega eraõiguslikes sihtasutustes ning avalik-õiguslikes asutustes. Tasustamise põhimõtted on olnud soovituslikud kõigile kultuurivaldkonnas tegutsevatele institutsioonidele nende haldusalluvusest või omandisuhtest sõltumata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles