AK ⟩ Miks koerad oma saba taga ajavad?

Laura Nirgi
, koeraomanik
Copy
Laura Nirgi oma koertega jalutamas.
Laura Nirgi oma koertega jalutamas. Foto: Erakogu

Eesti keeles on ilmunud raamat, mis peaks aitama inimestel koeri paremini mõista. Autoriks Hannah Molloy – koerte käitumise spetsialist, kes on sel alal tegutsenud üle 15 aasta ja treeninud tuhandeid koeri, seega on info ja nõuanded igati usaldusväärsed. Raamatus õpetatakse lugema koera kehakeelt mitmesugustes olukordades ning aru saama, kuidas koer mõtleb.

Iga esile toodud olukorra või käitumisprobleemi juures on seda iseloomustav detailne pilt – illustraator Mark Shceibmayr on hästi tabanud koerte kehahoiakuid ja näoilmeid ning piltide juures on veel lisaks selgitatud, mida mõne kehaosa, näiteks saba või kõrvade hoiak või näoilme tähendab. Teemasid on palju, alates sellest, miks koerale meeldib nägu lakkuda, kuni selleni, miks koer oma saba taga ajab. Iga olukorra juures on kirjeldus, seejärel õpetus, kuidas reageerida, ja lõpuks, mida edaspidi teha. Kõike on väga lihtsalt, loogiliselt ja arusaadavalt selgitatud.

Olles ise juba üle kolme aasta kahe imelise koera omanik, võin tõesti öelda, et pärast selle raamatu lugemist ei saa koeri enam kunagi endise pilguga vaadata. Tabasin end ükspäev oma koeri pikemat aega jälgimas – nüüd, kui ma tean, mida erinevad kehaasendid ja liigutused (isegi haigutamine ja raputamine!) tähendavad, on koerte tegevuse vaatlemine hoopis teise tähenduse omandanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles