AJA AUK ⟩ Vesinikblond staar leiti oma kodunt surnuna

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Uue popi järelkajad: Paula Yates 1987. aastal
Uue popi järelkajad: Paula Yates 1987. aastal Foto: Rudi Keuntje Via Www.imago-images.de

Vesinikblond on popi värv. Andy Warhol oli vesinikblond. Kui David Bowie otsustas popiks minna, värvis ta ennast vesinikblondiks. 80ndatel tegutses meta-pop-bänd Transvision Vamp, mille laulja oli vesinikblond. Ta pidi sellisena kehastama siis ühtaegu ilmselt imetlust ja kriitikat popi suhtes. Noor Debbie Harry oli vesinikblond. Kiwa on sageli olnud vesinikblond. Vesinikblond on omamoodi steitment. Blond seostub lääne kultuuris sageli kergemeelsuse, rumaluse, naiivsuse ja muu sellisega, vesinikblond keerab vindi üle, muutub metaks. Vesinikblond on pisut vast ka küüniline olek.

17. septembril 2000 saabus uudis, et oma kodust Londonis on leitud surnuna 41-aastane Paula Yates, samuti alati vesinikblond naisterahvas. Põhjuseks heroiini üledoos. Ta oli Briti telesaatejuht ja kolumnist, kellele lisas tuntust ka asjaolu, et ta oli abielus Bob Geldofiga (kellega tal oli kolm last) ja hiljem 90ndate seksisümboli, INXSi laulja Michael Hutchence’i pruut ja lapse ema.

Yates tegi televiisoris popmuusikasaateid. Äkki võis teda natuke pidada ka briti Reet Ojaks. Mäletan lapsepõlvest, et kui Reet Oja ilmus ekraanile, siis oli see midagi muud, see oli uus asi. Muidu tundus 80ndate televisioon sellise igava ja vanainimeselikuna, aga kui ekraanile ilmus Reet Oja, oli midagi muud, ekraan tegi seda, mida ta ideaalis peab tegema, ta elektrifitseerus. See oli lõpuks televisioon. Paula Yatesis oli umbes sarnane nooruslik ja cool telegeenilisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles