FOTOD ⟩ Rannarahva muuseumis avati maailmakuulsa kunstniku pargitud kalanahkade näitus

Postimees
Copy
Külastajatele avatakse näitus 1. oktoobril. Võimalus on osaleda ka 1. oktoobril kl 12.00 algavas töötoas, kus Anatol Donkan annab edasi nanai rahva 100 aasta vanused teadmised kalanahkade parkimisest.
Külastajatele avatakse näitus 1. oktoobril. Võimalus on osaleda ka 1. oktoobril kl 12.00 algavas töötoas, kus Anatol Donkan annab edasi nanai rahva 100 aasta vanused teadmised kalanahkade parkimisest. Foto: Viimsi rannarahva muusem

Täna avati Viimsis rannarahva muuseumis Siberi nanai päritolu kalanahakunstniku ja skulptori Anatol Donkani näitus «Veest tulles». Näitusel saab näha pargitud kalanahkadest valmistatud taieseid, mis toovad esile nii Amuuri-äärse piirkonna väikerahva hääbumise kurbust kui ajatut ürgse kosmoloogia harmooniat.

Näituse läbiv idee on kujutada Anatol Donkani koduküla, Amuuri-äärse Tunguska piirkonna rahva kultuurilist hävingut läbi rahumeelse ja helge kunsti. Esil on šamaanirüüd, millel on kujutatud nanai maailmapildi kosmoloogilised tegelased – tiiger Ambar, leopard Jargar, taeva draakon Modur, looklevad maod, putukad, linnud ja inimesed. Donkani maailmapildis pole vaatamata sisemisele viitele väikerahva ängist tulenevat võitlust, vaid pigem rahumeelset graatsiat ja vastandlikku tasakaalu.

Külastajatele avatakse näitus 1. oktoobril. Võimalus on osaleda ka 1. oktoobril kl 12.00 algavas töötoas, kus Anatol Donkan annab edasi nanai rahva 100 aasta vanused teadmised kalanahkade parkimisest.
Külastajatele avatakse näitus 1. oktoobril. Võimalus on osaleda ka 1. oktoobril kl 12.00 algavas töötoas, kus Anatol Donkan annab edasi nanai rahva 100 aasta vanused teadmised kalanahkade parkimisest. Foto: Viimsi rannarahva muuseum

Donkan on uurinud süvitsi vanu kalanaha parkimiseks kasutatavaid meetodeid ja taimesegusid. Ta omandas teadmised Amuuri-äärse piirkonna väikerahvaste traditsioonidest ja oskustest, mis küll praeguseks on kohapeal juba kadunud. Nanai rahva oskus parkida kalanahku ja valmistada neist riideid ning erinevaid tarbeesemeid elab edasi Donkani loomingus. 

Mantel.
Mantel. Foto: Viimsi rannarahva muuseum

Esimest korda eksponeeriti näitust Peterburi etnograafiamuuseumis aastatel 2019–2020. Paraku ei õnnestunud kunstnikul Peterburis oma kontseptsiooni soovitud kujul esile tuua, sest väljapanek sisaldas allegoorilisi viiteid nõukogude laagrisüsteemile ja sellist lähenemist riiklik muuseum ei soosinud. Seda põnevam on väljapaneku tegelikku ideed avastada nüüd Eestis.

Anatol Donkan on Saksamaal elav väljapaistev kunstnik, kes valmistab kalanahast ehistooteid ja loob puuskulptuure. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles