Kalle Muuli arvustab Siim Kallase raamatut: mitte ainult huvitav, vaid ka hariv! (1)

Kalle Muuli
Copy
Kunst võib mõnikord kajastada tõde ehedamalt kui dokumentalistika, leiab Siim Kallas
Kunst võib mõnikord kajastada tõde ehedamalt kui dokumentalistika, leiab Siim Kallas Foto: Eero Vabamägi

Siim Kallas teeb oma uues raamatus «Eduard Alver. Tema aeg ja inimesed» tänuväärse katse äratada ellu kahe maailmasõja vahelist Eestit. Ta teeb seda üpris tavatul moel, pannes oma surnud vanemate ja vanavanemate suhu iseenda sõnad.

«Mulle on toeks Juri Lotmani mõte, et kunst (fantaasia) võib mõnikord kajastada tõde ehedamalt kui dokumentalistika,» tunnistab autor raamatu eessõnas.

«Eduard Alver. Tema aeg ja inimesed» pole seega akadeemiline ajalugu ega kanooniline elulugu. Aga see pole kaugeltki ka lihtsalt ajalooliste sugemetega ilukirjandus Eduard Born­höhe laadis. Siim Kallase raamat on faktitruu kõiges peale tegelaste omavaheliste jutuajamiste ning sellisena mitte ainult huvitav, vaid ka hariv lugemine.

Siim Kallase ema Rita Kallas oli pärit tugeva poliitikahuviga Alverite suguvõsast, mille juured on Lõuna-Eestis. Tarvastu kihelkonna Suislepa valla Alvre talu asus mäeveeru all ja kandis sellepärast kunagi ammu Allveere nime. Hiljem Alvreks mugandunult andis see perenime tervele Alverite suguvõsale, kes elas seal üle 300 aasta, vähemalt Põhja­sõjast alates.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles