AJA AUK ⟩ Aju, mis peabki olema natuke läbi põlenud

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Julian Cope 
Julian Cope Foto: Bryan Ledgard/wikimedia Commons

Ekstsentrikul on briti kultuuris ikka olnud tähelepanuväärne koht. Mõelgem kasvõi kuulsale briti huumorile. Parimal juhul absurdne, sürrealistlik, üle võlli, ekstsentriline jne. Ka briti popkultuur on tunnistanud ekstsentrikku. Kas oleks mujal saanud nii silmapaistvalt tegutseda kasvõi sedavõrd veider ja hobuseunenäolik mees kui pedofiilist lastesaadete juht Jimmy Savile?

Äkki on see veidrusearmastus ka mõnevõrra põhjuseks, miks just brittidest sai popmuusika ülimaa par excellence? Popmuusika on ju ka ideaalis rohkem üle võlli ja plahvatav kui mõni teine kultuur. Kui hapukapsaste söömise kultuur näiteks. Ehkki seegi on tegelikult üsna üle võlli.

Üks alternatiivsema otsa briti popkultuuri tähelepanuväärseid ekstsentrikke on Julian Cope. Tema tähistas 21. oktoobril oma 64. sünnipäeva. Ta on olnud ühte ja teist: punkstaar, rock-staar, popstaar, LSD-staar, visionäär-staar jne. Kuigi seda sõna «staar» võib siin alla või peale joonida või natuke ära kustutada või sellel tähti ümber vahetada. Julian Cope’i kontsertidel pole kunagi väravaid päris maha joostud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles