Kirjanike Majas esitletakse Venda Sõelsepa teost «Kolõma – kole maa»

Kultuuritoimetus
Copy
Kirjanike Majas esitletakse Venda Sõelsepa teost «Kolõma – kole maa».
Kirjanike Majas esitletakse Venda Sõelsepa teost «Kolõma – kole maa». Foto: Raamat

Kolmapäeval, 27. oktoobril kell 18 esitletakse Tallinna Kirjanike Maja musta laega saalis Venda Sõelsepa (1923–2006) teost «Kolõma – kole maa». Eluajal eeskätt lastekirjanikuna tuntud Sõelsepp on ainuke eesti kirjanik, kes kirjutas isiklikul Kolõma vangilaagrite kogemusel rajanevat luulet ja proosat. «Kolõma – kole maa» ilmumisega asub ta ka prosaisti ja memuaristina väärikale kohale eesti rikkas laagrikirjanduses.

392-leheküljelise «Kolõma – kole maa» puhul on tegu siiani mahukaima Kolõma-raamatuga eesti keeles. Lisaks Sõelsepa proosale ja mälestustele on teoses katked autori kirjadest ja autorile saadetud kirjadest; koostaja viited, kommentaarid ja järelsõna; nimekiri esimese Kolõma tapi (kevad 1945) meestest, kes jäid ellu (koostaja tuvastas 60 meest, kokku oli tapis üle 1000 mehe); valik kirjandust Kolõma vangilaagrite kohta (enamikus mälestused; kirjas on 37 raamatut, neist eesti keeles 10, millele lisandub «Kolõma – kole maa») ning kaks registrit (isikunimed ja Kolõma kohanimed-vangistuspaigad).

Raamatuesitlusel esinevad Venda Sõelsepa õetütar Meeli Tankler, Kolõmal vangilaagris ja asumisel olnud Ilmar Lokka ning raamatu koostaja ja kommenteerija Jüri Kaldmaa. Raamatu kujundas Merle Moorlat, toimetas Madis Kolk ja kirjastas Emakeele Sihtasutus (EKSA).

Kas mõni Kolõmal vangis olnud eestlane võiks veel elus olla? Koostaja on igasuguse tagasiside eest tänulik, paludes võtta ühendust meiliaadressil jkaldmaa@gmail.com.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles