In memoriam Ove Büttner 21. II 1959–3. XI 2021

Kultuuritoimetus
Copy
Ove Büttner
Ove Büttner Foto: Eesti Kunstimuuseum SA fotokogu

Lahkunud on Eesti Kunstnike Liidu liige, maalikunstnik Ove Büttner. Ove Büttner sündis 21. veebruaril 1959 aastal Tallinnas. Aastatel 1983–1989 õppis ta Eesti NSV riiklikus kunstiinstituudis tahvelmaali.

Kursusekaaslaste seas tekitas Ove Büttner jahmatust arusaamaga, et tema tööd peaksid vastu pidama 500 aastat. Ta mõtles, et neid hakatakse hindama alles sajandite pärast ja võttis moodsate autorite asemel eeskujuks Madalmaade maalikoolkonna. Perioodil, kus Eesti kunstis katsetati värvi, tehnikate ja materjalidega, hindas juba enne instituuti Eesti kunstimuuseumi maalirestauraatorina töötanud tudeng hoopis mineviku meistrite tehnoloogiat, kasutades looduslikke värve, nagu umbrat, ookreid ning rakendas tundlikku laseerimist. Sedavõrd suure sisemise autonoomsuse peegelduseks sai otsus jätkata vabakutselisena. Kunstniku huvitavamad teosed olid suure osavusega maalitud, kontsentreeritud ja rahu evivad, olles heas mõttes pedantsed. Ove Büttner ei jäänud kunagi pidama ühe lähenemisnurga juurde, jõudes proovida erinevaid stilistikaid. Ta kulges sujuvalt klassikalisest maalikultuurist ning realistlikus vaimus kujutatud figuuridelt ekspressiivse abstraktsionismi ja sealt tagasi. Omaette perekonna moodustavad maalid, kus autor on kasutatud püantillismi. Paljud Büttneri maalid paistavad ühtaegu hillitsetud ja tehniliselt rikkad. Varasema maheda koloriidi kõrvale seadis ta viimastel aastatel ka bravuuri ja kirkust. Mõnikord võis Ove Büttner mõnd taiest pikalt maalida, pöördudes läbi mitme aasta lõuendi juurde uuesti ja uuesti tagasi, kasutades originaalset loomeprotsessi.

Ove Büttner võis olla küll elupõline mustamäelane, kuid talle olid veelgi lähedasemad teised ajad ja ruumid. Nii uuris ja kajastas ta kunstis oma suguvõsa, mida markeerib näiteks väljapanek «Vanaisad» Rahvusraamatukogus koos Tiit Rammuliga 2006. aastal. Suured sõnad armastatud maalijat ei paelunud, kuid teda saatis otsinguline müstilis-religioosne vaimsus, mis avaldus piibli, eriti vana testamendi tudeerimises ning peegeldus vastu ka kunstis. Märgiliseks võiks pidada abstraktsete maalide seeria «Loomad lähevad pühale mäele» näitamist Viimsi Jaakobi kiriku pühitsemise ajal 2007. aastal ning 2018. aastal järgnes mõtlik «Luuka 23» Tallinna Jaani kirikus. Läbi aastate pakkus Ove Büttnerile tuge tõlgist abikaasa Tiina Büttner, kes oli abiks ka näituste korraldamisel. Ove Büttner oli viljakas autor, sest ainuüksi tänavu võis tema töödega tutvuda Eesti Maalikunstnike Liidu aastanäitusel, ühisnäitusel «Liiga väike maailm» (Tiit Rammuliga) Tartu linnaraamatukogus; Kai Kaljo tõi aga Vabaduse galeriisse kokku oma kursusekaaslaste – Ove Büttneri ja Silvi Lepparu koolipõlve pildid. Lisaks arvukatele kohalikele väljapanekutele on Büttneri töid eksponeeritud välismaal – Venemaal, Saksamaal, Rootsis, Soomes, Kanadas ja Leedus.

Ove Büttner oli viljakas autor, sest ainuüksi tänavu võis tema töödega tutvuda Eesti Maalikunstnike Liidu aastanäitusel, ühisnäitusel «Liiga väike maailm» (Tiit Rammuliga) Tartu linnaraamatukogus; Kai Kaljo tõi aga Vabaduse galeriisse kokku oma kursusekaaslaste – Ove Büttneri ja Silvi Lepparu koolipõlve pildid. Lisaks arvukatele kohalikele väljapanekutele on Büttneri töid eksponeeritud välismaal – Venemaal, Saksamaal, Rootsis, Soomes, Kanadas ja Leedus. Kaasteelised ütlevad, et Ove Büttner ei lasknud ennast teistest kõigutada, kuid ilma maalimiseta ta lihtsalt ei saanud. Elu rasked perioodid andsid põhjuse ikka ja jälle maalida ning läbi antud praktika eksisteerida.

Ove Büttneri ärasaatmine toimub kolmapäeval, 10. novembril 2021 kell 12.00 Tallinna Metsakalmistu kabelis.

Eesti Kunstnike Liit

Eesti Maalikunstnike Liit

Eesti Kultuuriministeerium

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles