AK ⟩ Unetardumusse kätketud tegelikkus

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Roorsi kirmikirjanik Camilla Grebe.
Roorsi kirmikirjanik Camilla Grebe. Foto: Viktor J Fremling

Rootsi menukirjaniku Camilla Grebe «Unetardumus» on rahulikus tempos kulgev krimilugu, kus läbiv teema on emaarmastus, millele sekundeerivad tänapäeva maailma probleemid: narkootikumid, kerge raha, nartsissism ja laikide ihalus.

Romaani peategelane on 18-aastane Saamuel, kes elab koos «mampsiga» Stockholmi äärelinnas. Matemaatikas tugev noormees jätab gümnaasiumi pooleli ning hakkab rahateenimise eesmärgil tegutsema esmalt poevargana, seejärel juba narkoärikana. Paraku ei lähe asjad soovitud rada pidi ning organiseeritud kuritegevuse karjääriredelil ülesronimise asemel tuleb Saamuelil kiiresti peitu pugeda.

Rahapuudus ning vajadus turvalise ulualuse järele viib nooruki Stockholmi lähiümbruses asuvasse jõukasse mereäärsesse piirkonda, kus ta imekombel endale korraga nii töö kui ka katuse pea kohale leiab. Kauni välimusega 40. aastates Raahel palkab Saamueli oma haigevoodis lamavale pojale Jonasele seltsiliseks ja ettelugejaks. Meeldiva olekuga tööandja, kergena näiv töö, kaunis loodus ja luksuslik maja mõjuvad esmapilgul idüllilisena, kuid peagi hakkavad sellesse tehisideaali tekkima praod.

Saamueli üksi kasvatav ema on oma poja teguviiside ja kahtlaste sõprade pärast rohkem kui mures. Keerulise lapsepõlvega, pojast vaid kaks korda vanem Pernilla on sügavalt usklik, usin koguduse liige, kuid kahjuks liiga usaldav. Ühel hetkel avanevad ta silmad taipamaks, kes on tegelikult tema sõbrad ning kellel on mängus omad huvid. Kui selgub, et poeg on hädaohus, hakkab Pernilla otsusekindlalt tegutsema. Omal käel detektiivi mängides õnnestub tal küll sammukese politseist ees olla, kuid kas ta ka tegelikult oma poja päästa suudab, see jäägu juba krimisõbra avastada.

Politseiuurija Manfred ja tema noor abikaasa elavad läbi suure ehmatuse, kui nende väike tütar peaaegu surma saab. Manfred peab leidma endas jõudu, et olla oma lapse haiglavoodi kõrval ning samal ajal lahendada koos lapseootel kolleegi Maliniga noorte meeste surmajuhtumeid. Kangasse mässitud ja kettidega kinni köidetud ohvrid on kogenud kõrgenergeetilist vägivalda ja seejärel merre heidetud. Nagu korralikule krimiromaanile kohane, ühel hetkel ristuvad Manfredi uurimismeeskonna ja Pernilla teed, kuid kus ja miks, saab teada juba romaani teises pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles