AJA AUK ⟩ Maailma kuulsaim inimene

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Muhammad Ali (sünninimega Cassius Clay) 1971. aastal pärast kaotust Joe Frazierile.
Muhammad Ali (sünninimega Cassius Clay) 1971. aastal pärast kaotust Joe Frazierile. Foto: AP Wirephoto/Wikimedia Commons

Tiitlipretendent Cassius Clay ütles raskekaalu valitseva maailmameistri Sonny Listoni kohta enne matši, et too haiseb nagu karu. Ta ütles veel igasuguseid asju ja korraldas muudki tsirkust. Matš toimus 25. veebruaril 1964 ja kihlveokontorid ennustasid suhtega 7:1 võitjaks maailmameistrit.

Liston oli keegi, keda kardeti. Paljud loobusid matšist juba selle järel, kui Liston neid vaatas. Ta oli kindlasti üks neist, kelle kohta sobib kasutada väljendit «badass» ja ka «raske rusikaga». Mike Tyson on öelnud, et ta oli Listoni kõrval skaut. Listonil olid ka maffiasidemed ja maffia kasutas teda tihti argumendina.

Liston vist natuke alahindas oma nooremat oponenti, sest käis oma eelmisest vastasest, mustanahaliste õiguste eest võitlejate lemmikust Floyd Pattersonist kaks korda nagu tankiga üle. Listonit inimõiguslased ei armastanud, sest ta jättis mitteprogressiivse mulje, tal ei olnud integratsioonipotentsiaali: ta oli harimatu, kontrollimatu ja ohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles