Ekspert: autoriõiguse seadus kuulub kapitalismi juurde

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CD-plaadid.
CD-plaadid. Foto: SCANPIX

Intellektuaalse omandi süsteem on üks osa kapitalistlikust süsteemist, kus on kokku lepitud, et inimene saab töö tegemise järel nautida ka selle vilju, ütles Tartu Ülikooli õppejõud ja justiitministeeriumi autoriõiguse komisjoni liige Aleksei Kelli.

Kelli rääkis Vikerraadio saates «Reporteritund», et autoriõiguse seadus ei ole oma aega ära elanud, kuid ei saa ka öelda, nagu selles ei tuleks midagi muuta, vahendas ERR Uudised.

«Arvan, et intellektuaalse omandi süsteem on üks osa kapitalistlikust süsteemist, ma ei ütle, et see süsteem on hea, aga kui oleme kokku leppinud, et kui inimene teeb tööd, võib ta nautida oma töö vilju, siis ei oleks põhjendatud hakata eristama, et kui see on vaimne töö, siis ta ei tohiks oma töö vilju nautida,» rääkis Kelli.

Ta lisas, et lähenemine peaks loomulikult paindlikum olema ja mõned asjad tuleb kättesaadavamaks teha, palju probleeme on Kelli sõnul tekkinud Berni konventsioonist, millega kaotati ära igasugused formaalsused.

«Olukord oleks palju lihtsam - see on lihtsalt üks idee -, kui autoriõigused tuleks ka registreerida, siis jääks suur hulk asju kaitse alt välja: registreeritaks ära see, mis oleks väärtuslik,» märkis ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles