Kultuuri lühiuudised

Kultuuritoimetus
Copy
Rakvere teatri suures saalis esietendub Henrik Ibseni näidend «Rosmersholm».
Rakvere teatri suures saalis esietendub Henrik Ibseni näidend «Rosmersholm». Foto: Helen Solovjev

Rakveres esietendub Ibseni näidend «Rosmersholm»

Täna esietendub Rakvere teatri suures saalis Henrik Ibseni näidend «Rosmersholm». Peeter Raudsepa lavastatud poliitilises kiredraamas «Rosmersholm» unistatakse võrdsete inimeste maailmast, mis oleks hea ka nõrgima vastu. Osades Natali Väli, Margus Grosnõi, Peeter Rästas, ­Eduard Salmistu, Ülle Lichtfeldt, Märten Matsu, Eili Neuhaus, Kristo Kruusman. Adaptatsioon Duncan Macmillan, kunstnik Yana Khanikova, helilooja Malle Maltis, videokunstnik Kärt Petser, valguskunstnik Priidu Adlas (Eesti Draamateater), tõlkija Triin Tael.

Filharmoonia Kammerkoori juhina jätkab Linnamägi

SA Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhatuse liikmeks valiti järgmiseks viieks aastaks tagasi Esper Linnamägi (pildil), kes on töötanud selle tippkollektiivi juhina alates 2011. aastast. Sihtasutuse nõukogu kinnitas eksperdikomisjoni ettepaneku tunnistada konkursi võitjaks Esper Linnamägi.

Esper Linnamägi
Esper Linnamägi Foto: Karen Härms

Nõmmel avati kaasaegse kunsti müügi galerii

2. märtsist on Tallinnas Nõmmel aadressil Raudtee tn 23/1 avatud uus Eesti nüüdisaegsele kunstile pühendatud galerii Artrovert. Esindatud on tööd noortelt tärkavatelt kunstnikelt kuni elavate klassikute töödeni. Galerii missioon on tuua nüüdisaegsed autorid inimestele lähemale ja nende kodudesse. Avamiskollektsioonis on müügil teosed paljudelt kunstnikelt: Anders Koort, Eero Alev, Janika Turu, Kadri Toom, Kiwa, Kristi Kongi, Liisa Jugapuu, Mihkel Ilus, Olev Kuma, Saskia Järve, Sirja-Liisa Eelma ja Sirje Runge. Peatselt on lisandumas veel mitmeid autoreid ja töid. Galeriis on lisaks kunstile väljas Skandinaavia brändide Norr11 ja 101 Copenhagen mööbel, valgustid ning disaini- ja interjööritooted. Siim Raie oli aastatel 2015–2021 muinsuskaitseameti peadirektor, varem töötanud Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektori ja presidendi kantselei direktorina.

Draakoni galeriis avatakse Jaan Elkeni isikunäitus

Teisipäevast, 8. märtsist on Draakoni galeriis avatud Jaan Elkeni isikunäitus «ON_OFF», mis jääb avatuks 2. aprillini. Jaan Elken: «Kunstnikuna loon ma visuaalselt teatud terviklikkusele pretendeerivaid maailmu, mille intellektuaalse suunisega koordinaadid on suunanud mind ühel või teisel kombel. Metafoorsete maastike arhitektoonika on inspireeritud nii lagunevatest liustikest ja kivikõrbetest («Atlase mägede lumepiir», «Türkiis ja jää») kui eksootiliste kultuuride varemeparkidest ja märksüsteemidest («Põhja-Aafrika, taaskülastatud», «Maroko»). Lagunemist poetiseeriv, sisemise ning välise vahelist ühisosa kompav esteetika on pigem vähemuslik, massiturismi ja kitšitööstuse poolt hõivatud territooriumite kõrval näen miljonit võimalust tegelikkuse kaardistamiseks enda reeglite järgi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles