GALERII ⟩ Tähtsast keelemehest rääkiva filmi esilinastusele tuli president Alar Karis

Kultuuritoimetus
Copy

28. septembril esilinastus Annika Koppeli dokumentaalfilm «Keelemässaja. Mati Hint». Keeleteadlasest, esseistist ja õppejõust Mati Hindist rääkiv film jõuab kinolevisse alates 30. septembrist. Vaata galeriist, kes tulid kinos Artis toimunud esilinastusele!

Pöördelistel 90ndatel oli äärmiselt oluline, et eesti keelest saaks riigikeel ning selleks pidi vastu võetama keeleseadus. Mati Hint oli üks keeleseaduse ideolooge ja tal on suured teened selle vastuvõtmisel.

Teaduses uuris ta eelkõige fonoloogiat ja oskas ka liivi keelt. Film püüab mõtestada, missugune roll oli Hindi sünnikoha Lõuna-Eesti viljakatel maastikel ja karmil ajalool tema isiksuse kujunemisel. Hint oli tudengite poolt armastatud õppejõud, aga samal ajal ka viljakas esseist, kes kirjutas aktiivselt oma elu lõpuni, pöörates tähelepanu asjadele, mis tema arvates olid Eestis viltu minemas.

Mati Hint suri 5. detsembril 2019. aastal. «2019 oli eesti keele aasta ja mõte Mati Hindist filmi teha tuligi seoses sellega. Idee käis välja tollane Eesti Keele Instituudi direktor Tõnu Tender. Meil õnnestuski kevadel Matit tema Saaremaa kodus filmida,» ütles filmi režissöör Annika Koppel. «Plaan oli veel minna, aga ei jõudnud. Mati Hindi surmateade tuli päeval, kui Niguliste kirikus toimus eesti keele aasta lõpetamise tänuaktus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles