MUSASPIKKER ⟩ Miks on oluline augustis Eestis esinev megastaar The Weeknd?

Tuuli Põhjakas
, ajakirjanik
Copy
The Weeknd After Hours Til Down Stadium Touri raames Atlantas, USA-s.
The Weeknd After Hours Til Down Stadium Touri raames Atlantas, USA-s. Foto: Paul R. Giunta/Invision/AP/Scanpix

Eile õhtul tuli suur uudis, et tuleval aastal on Eestisse oodata üht maailma suurimat popstaari - juba loendamatul hulgal rekordeid purustanud The Weekndit. 

The Weekndi puhul on vaieldamatult tegemist ühe suurima popstaariga maailmas tänasel päeval: tema 2020. aasta albumilt «After Hours» pärit hittsingel «Blinding Lights» nimetati kõigi aegade uueks Billboardi Hot 100 lauluks nr 1, mis edestas Chubby Checkeri 1960. aasta hitti «The Twist». The Weekndil pole pelgalt miljoneid, vaid suisa miljardeid kuulamisi, mis teeb temast popmuusikamaastiku valitseja.

Abel Makkonen Tesfaye, esinejanimega The Weeknd, on Etioopia-Kanada laulja, laulukirjutaja ja muusikaprodutsent, kes sööstis tõelise raketina meelelahutusmaailmasse 2015. aastal pärast seda, kui tema lugu «Earned It» kõlas filmis «50 halli varjundit». 

2009. aastal alanud karjääri jooksul on The Weeknd välja andnud viis stuudioalbumit, millest kõik on pälvinud kriitikutelt kiidulaulu. Viimane, 2022. aasta alguses ilmunud «Dawn FM», nimetati juba ilmumise järel üheks aasta oluliseimaks ja parimaks albumiks, ning seda teenitult.

The Weeknd, sünninimega Abel Makkonen Tesfaye

  • Sündinud 16. veebruar 1990
  • Etioopia-Kanada laulja, laulukirjutaja ja muusikaprodutsent
  • Alustas anonüümset karjääri 2009. aastal YouTubes ning saavutas ülemaailmse tuntuse 2015. aastal albumiga «Beauty Behind the Madness».
  • Tesfaye omab mitmeid voogesituse ja Billboardi edetabelirekordeid ning on üks enimmüüdud artiste maailmas

Andnud välja viis stuudioalbumit:

«Kiss Land» (2013), «Beauty Behind the Madness» (2015), «Starboy» (2016), «After Hours» (2020), «Dawn FM» (2022)

Siin on valik The Weekndi suurimaid ja olulisemaid hitte.

«Blinding Lights»

The Weekndi kõige suurem hitt, millel on tänaseks päevaks Spotifys uskumatuna näivad 3 miljardit kuulamist, ilmus 2020. aasta albumil «After Hours». The Weekndi neljas stuudioalbum, kust pärinevad lisaks «Blinding Lightsile» ka sellised megahitid nagu «Save Your Tears» ja albumi nimilugu «After Hours», millel on vastavalt 1,2 miljardit kuulamist ja 479 miljonit kuulamist, tegi The Weekndist vaieldamatu voogedastuse ja raadiolevi kuninga ning lugu sai muuhulgas ülipopulaarseks ka TikTokis, kus looga on seotud mitu trendi ning üsna mitu tantsu.

Lugu kõneleb The Weekndi isiklikust kogemusest armastusega ning kirjeldab meeltesegadust ja hajameelset meeleseisundit, millele on võimalik leevendust leida vaid siis, kui oled koos sellega, keda armastad. Helikordustele üles ehitatud «Blinding Lightsi» taustal kõlab tempokas elektropop ja 1980. aastatest inspireeritud süntesaator, mis teeb loo kergesti meeldejäävaks.

«Can't Feel My Face»

«Can't Feel My Face» oli The Weekndi esimene soolopopi hitt. See oli The Weekndi esimene suur lugu ilma Ariana Grande või filmi «Fifty Shades of Gray» abita, millel on tänaseks Spotifys 1,3 miljardit ja YouTubes 1,2 miljardit kuulamist, teistest muusikavoogedastustest rääkimata.

«Can't Feel My Face» peetakse ka The Weekndi üleminekulooks: see oli esimene laul, millega The Weeknd astus välja R'nB ja niši-alternatiivist ning pühendas end täielikult popmuusikale. Laul jõudis lõpuks Billboardi edetabelis 1. kohale, kus püsis tervelt kolm järjestikust nädalat.

Laulusõnades võrldeb The Weeknd heroiinisõltuvust naisearmastusega ja kriitikud on nimetanud seda klassikaliseks Michael Jacksoni tüüpi popiks.

«Starboy»

2016. aastal ilmunud «Starboy» on The Weekndi karjääris see hetk, kus muusik mõistis isegi, et on läbi murdnud: ta on megastaar. Ometigi kõneleb lugu vastakatest tunnetest, mida The Weeknd oma teekonnal tippu ning vastleitud kuulsuse suhtes tunneb. Selle võrra irooniliselt on lugu The Weekndi üks kuulatuimad ning tänaseks on sel YouTubes 2,2 miljardit vaatamist, nagu ka Spotifys. Ent see vaid annab tunnustust The Weekndi tõelisest superstaaristaatusest.

Lugu on valminud koostöös prantsuse elektroonilise duo Daft Punkiga ning on The Weekndi ja Daft Punki teine ühine koostöö pärast 2014. aastal ilmunud lugu «Give Life Back To Music». 

«Save Your Tears»

«Save Your Tears» käsitleb The Weeknd taaskord oma varasemaid suhteid ning meenutab neis suhetes läbi elatud kogemusi. Mis teeb laulusõnad huvitavaks on see, et tegemist pole pelgalt retrospektiivse looga kaotatud armastusest, vaid The Weeknd pakub ennekõige oma endisele minale lohutust. 

Sarnaselt nii mõnelegi teisele loole albumilt «After Hours», on ka «Save Your Tears» rikkalik ja inspireeritud 1980. aastate süntesaatorikäikudest. Lugu on heliliselt märksa optimistlikum ja helgekõlalisem, albumi keskel kõlavad tumedad ja süngema sõnumiga popplood. Mõned kriitikud peavad seda nostalgilise kõlaga hitti suisa The Weekndi karjääri kõrgpunktiks.

«Sacrifice»

2022. aastal ilmunud «Dawn FMi» puhul on tegemist kontseptuaalse albumiga, mis töötab ja kõlab paremini just siis, kui kuulata seda algusest lõpuni ja täpselt sellises järjestuses, nagu see ette nähtud on. Ent albumil on kahtlemata kõrgpunktid, mis tõusevad esile, ning üheks selliseks on albumi keskel kõlav «Sacrifice».

«Sacrifice» on kirjeldatud kui segu post-diskost ja elektro-fungist, mis kirjeldab Weekndi hedonistlikku elustiili ning on seejuures üks The Weekndi kõige sämplirikkamaid, sest lugu sisaldab Alicia Myersi laulu «I Want To Thank You» kui ka Denroy Morgani «I’ll Do Anything For You» sämpleid. Laulule on omistatud ka mitmeid viiteid Michael Jacksoni diskolikumale loomingule.

«Call Out My Name»

Üks The Weekndi atmosfäärilisemaid singleid on suuresti sämpel The Weekndi Oscarile nomineeritud loost «Earned It». Lisaks on loo alguses kasutatud helilooja Nicolas Jaari heliriba teosest «Killing Time».

Veel üks enam kui miljardi kuulamisega lugu oli muuseas ka 2018. aastal avaldatud lugudest suurima esimese päeva Spotify voogesitustega lugu. Loo fookuses on The Weekndi püüdlus öelda lahti oma minevikusuhetest ning nendega seotud negatiivsetes suhetest. 

Kuna The Weeknd on suur sci-fi ja õudusfänn, siis on mitmetes tema muusikavideodes hulgaliselt viiteid erinevatele filmidele. Nii ka «Call Out My Name» videos, kus muusikavideos viiakse vaataja kosmoselaeva, mis sarnaneb Stanley Kubricku filmis «2001: A Space Odyssey» ikoonilise valge tunneliga. Samale filmile on viidatud ka videos «I Feel It Coming», ent viiteid filmikunstile on näha ka teistes muusikavideotes, näiteks eelmainitud «Save Your Tears», mille videosse oli peidetud elemente Kubricku filmist «Silmad pärani kinni».

«The Hills»

Üks The Weekndi suurimaid kuulajalemmikuid on 2015. aastal ilmunud «The Hills», mis kirjeldab kiiva kiskunud seksuaalafääri, millest The Weeknd teeb selgeks, mida naine tema jaoks tähendab, ja tuletab talle meelde, et temal on selles afääris samavõrra süüd. 

Lugu on pärit The Weekndi läbimurdealbumilt «Beauty Behind the Madness» ning lugu on aeglase kulgemisega, mõnevõrra erootilise alatooniga ja väidetavalt on meloodia inspireeritud Wes Craveni 1977. aasta filmist «Mägedel on silmad». The Weekndi enda sõnul kirjutas ta loost 67 erinevat versiooni ning muuhulgas on loost salvestatud hulganisti remikse, teiste seas ka Eminemi ja Nicki Minaj poolt. 

«After Hours»

«After Hours» on The Weekndi neljanda stuudioalbumi «After Hours» nimilugu ja kolmas reklaamsingel. Laul kõneleb ebaõnnestunud suhtest, mis lõppes südamevaluga ja on vabanduskiri tema varasemate üleastumiste eest, kuna ta soovib leppimist. 

Loo tumedad vibratsioonid ja muudetud vokaal meenutavad tugevalt The Weekndi karjääri algust, seal hulgas näiteks 2012. aasta novembris ilmunud albumitriloogiat ning ka lugu ise on temaatiliselt sarnane selle ajastu lauludega, kuna ta kirjeldab taaskord südamevaluga seotud valu ja ahastust.

«Earned It»

The Weekndi megahittidest rääkides ei pääse kuidagi üle ega ümber loost, mis tõstis The Weekndi superstaaristaatusesse. «Earned It» on üsna rõõmsameelne lugu, mis on üles ehitatud orkestrimängust inspireeritud instrumentaalile ning teeb seda tõsiselt stiilselt. 

Filmilaulu sõnad on inspireeritud filmist «50 halli varjundit», kus laul ka kõlas, ning räägivad meelitamisest. Seejuures peaksid sõnad peegeldama raamatusüžeed ning viitama meelitustele ja vaimustusele, mida üksteist vastleidnud paar filmis kogeb.

«Earned It» oli 2015. aastal üks absoluutselt suurima läbilöögiga raadiosingel ning lugu võitis 58. Grammy auhindade jagamisel ka parima R&B esituse kuldgrammofoni.

«I Feel It Coming»

Teine «Starboy» pealt pärit lugu, kus Daft Punk kaasa lööb, on ilmselt The Weekndi karjääri üks helgekõlalisemaid ja optimistlikumaid. House-muusikast ja 1980. aastate popist inspireeritud on tantsitav ja isegi mõnevõrra minimalistlik lugu, mis kõneleb armastusest, ent sedagi The Weekndi loomingust erinevalt ning märksa positiivsemas võtmes, kõneledes igatsusest ja sügavama sideme leidmisest. 

Michael Jacksonist inspireeritud lugu on Daft Punki viimane singel enne, kui duo teatas lahkuminekust 2021. aastal ning lugu valiti 2018. aasta BMI R&B/Hip Hop Awardsi jagamisel aasta lauluks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles