Jalgpall – linnafolkloori ammendamatu allikas

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Täna möödub 150 aastat maailma esimesest ametlikust jalgpalli koondisemängust, kus Glasgow’s läksid vastamisi Inglismaa ja Šotimaa esindus. 
Täna möödub 150 aastat maailma esimesest ametlikust jalgpalli koondisemängust, kus Glasgow’s läksid vastamisi Inglismaa ja Šotimaa esindus. Foto: Repro

Spordiajakirjanik Ott Järvela raamat «Järvela jalkasahver» tõestab, et jalgpall kujutab võistlusspordina enesest maailma, mille sees on lugematu hulk sellest veel suuremaid maailmu.

Spordiga on asi ühtepidi justkui lihtne, loogiline ja selge. Sest kõik see, mille nimel võistlusareenil lihaseid pingutatakse ning tribüünil ja televiisori taga oma taastumatuid närvirakke kulutatakse, mahub lahedasti ja lühidasti võistlusprotokolli, laseb ennast väljendada matemaatilises keeles ja matemaatilisel väärtusskaalal. Päeva lõpuks, kui higi ja (rõõmu)pisarad on maha pestud, pole sport näiliselt midagi rohkemat kui kõigest statistika.

Aga statistika ei räägi kunagi kogu lugu. Sest tema väärtusskaala ei ole sageli sünkroonis nende väärtushinnangutega, millest lähtuvalt töötavad meie emotsioonid ja mälu, eetilised ja esteetilised arusaamad ning kollektiivne identiteedi- ja müüdiloome.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles