Erkki-Sven Tüüri kolmas viiulikontsert tuleb USA-s maailma esmaettekandele

Kultuuritoimetus
Copy
Erkki-Sven Tüür
Erkki-Sven Tüür Foto: Talis Taim

Erkki-Sven Tüüri Viiulikontserdi nr. 3 «Kõnelused Tundmatuga» (2019/2020) toovad ettekandele Iisraeli viiuldaja Vadim Gluzman ja Oregoni Sümfooniaorkester David Danzmayri juhatusel.

Teos on Oregoni Sümfooniaorkestri, Frankfurdi Raadio Sümfooniaorkestri ja Göteborgi Sümfooniaorkestri ühistellimus ning tuleb maailmaesiettekandele 27. jaanuaril Salemis Willamette’i Ülikooli Smith Auditoriumis ning 28., 29. ja 30. jaanuaril Portlandis Arlene Schnitzeri Kontserdimajas. Planeeritud esiettekanne 2020. aasta mais Frankfurdi Alte Operis lükkus pandeemia tõttu edasi.

Helilooja sõnul viitab teose pealkiri erinevatele võimalikele vestlustele oma «teise minaga»: sisemise hääle ehk südametunnistusega, Jumalaga (kõige abstraktsemas tähenduses) või kellegagi, keda te ei tunne, kuid soovite pidada oma lähedaseks sõbraks. Vestlus kui dialoog on alati pidevas arengus ja muutumises. Viiulisolist püüab keset ideede ja väärtuste rägastikku tuua oma eluteele valgust ja paremat mõistmist, otsides vastuseid kõige eksistentsiaalsematele küsimustele.

Tüüri kolmas viiulikontsert valmis spetsiaalselt Vadim Gluzmani silmas pidades: «Tema erakordne anne, musikaalsus, energia ja kõlavärv mõjuvad mulle erilise käivitajana ning helilise inspiratsiooni allikana.»

Kontserdiprogrammi avab Jean Sibeliuse «Finlandia», Tüüri teose kõrval tuleb ettekandele Pjotr Tšaikovski Sümfoonia nr 5.

Oregoni Sümfooniaorkester on üks Ameerika suuremaid orkestreid. Dirigent David Danzmayri juhatusel antakse igal aastal üle 100 kontserdi. Orkestri eelmine hooaeg (2021/2022) tähistas USA lääneosa vanima orkestri 125. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles