Ilmus Tallinna Stalini-aegseid maju tutvustav raamat

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalinistliku arhitektuuri üks eredamaid näiteid - elamu Koidu tn 122.
Stalinistliku arhitektuuri üks eredamaid näiteid - elamu Koidu tn 122. Foto: Reio Avaste

Tallinna Kultuuriväärtuste Amet andis välja raamatu «Stalinistlik maja. Kortermaja tüübid ja säästev uuendamine».


Tegu on neljanda raamatuga Tallinna miljööalade hoonetüüpe tutvustavast sarjast.

Mõiste stalinistlik kortermaja alla mahub terve galerii hooneid aastatest 1940–1955, tagasihoidlikest puitelamutest kuni suurte kivihooneteni välja. Kuigi eriilmelised, moodustavad need tervikliku ja äratuntava kihistuse meie linnaruumis. Raamat pakub sisukat ülevaadet stalinistlike kortermajade ajaloost ning tüüpidest, võttes vaatluse alla nii hoonete välisilme kui ka interjööri.

Et nende majade väärtuse tajumine ja asjatundlik korrastamine on oluline hoonete ja ka piirkonna miljöö hoidmisel, jagab raamat praktilisi nõuandeid maja säästvaks uuendamiseks.

Rohkete fotode ja jooniste kõrval illustreerib trükist kaart, millele on märgitud Tallinna stalinistlikud majad. Raamatu koostasid Leele Välja ja Tallinna Kultuuriväärtuste Amet

«Eelmised ameti välja antud hoonetüüpe tutvustavad raamatud «Lenderi maja», «Tallinna maja» ja «Funktsionalistlik maja» on osutunud lugejate seas väga menukateks. Neid loevad meeleldi näiteks käsitletavas majatüübis elavad inimesed, kes soovivad rohkem teada hoone ajaloost ning miljöötundlikust korrastamisest. Lihtsalt loetav kaunite illustratsioonidega raamat pakub tegelikult huvi kõigile, keda vähegi paelub arhitektuur,» ütles kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialist Kais Matteus.

Raamatud on müügil suuremates raamatupoodides.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles