Athenast lahkunud noored moodustasid Elektriteatri

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Elektriteatris on 30 aastat Soomes filme näidanud 35-mm projektori taga Andres Kauts (vasakult), Kaur Maran, Kadri Raigo, Lydia Riisberg, Mikk-Mait Kivi ja Elo Vilks. Projektor teeb pärast põhjalikku puhastust esimese seansi mai keskel.
Tartu Elektriteatris on 30 aastat Soomes filme näidanud 35-mm projektori taga Andres Kauts (vasakult), Kaur Maran, Kadri Raigo, Lydia Riisberg, Mikk-Mait Kivi ja Elo Vilks. Projektor teeb pärast põhjalikku puhastust esimese seansi mai keskel. Foto: Kristjan Teedema

Athena keskuses aasta tegutsenud noorte kinoseltskond on vahetanud ulualust. Tänasest kutsuvad nad filmihuvilisi regulaarsetele seanssidele teatrimajja Lai 37. Athena perenaine peab nende lahkumist imelikuks.

Athenasse tulid väärtfilmid ja nimekad filmitegijad Andres Kautsi ja Leene Korbi eestvedamisel. Nemad on ka kommertslikku filmindust alternatiivsete linateostega rikastava MTÜ Kinosaurus juhatuse liikmed.

Ülikoolis õppimisega on mitut moodi seotud nemad kaks ja ka ülejäänud seitse noort palgata ehk õhinapõhiselt töötavat kinoentusiasti. Nüüd viivad nad väärtfilme publiku ette Tartu Uues Teatris. Pärast lahkumist Athenast nimetavad nad oma ettevõtmist Tartu Elektriteatriks.

Parem mitmel põhjusel

Miks oli vaja ulualust vahetada? Andres Kauts nimetas põhjuseks asjaolu, et uue üürilepingu läbirääkimistel Athenas ei tekkinud head kokkulepet.

«Uue Teatri maja hakkas meile palju rohkem meeldima mitmel põhjusel,» ütles ta. «Ekraan on suurem ja avatud on kohvik. Meile tundus, et seal on parem kino edasi teha.»

Majja Lai 37 muretses Tartu Elektriteater vajaliku aparatuuri ise. On uus digitaalne ja vana, filmilintide näitamise aparaat. Viimase said noored kinomehed tasuta heatahtlikelt soomlastelt Kokkolast. Nad käisid ise seda lahti monteerimas ja Tartusse toomas.

Kõik oleks kena, kui ainult Athena keskuse perenaine Olga Aasav ei oleks eriarvamusel. «Kui nüüd teie käest kuulen, et Andres Kauts hakkab filme näitama kuskil mujal, siis ma imestan,» ütles ta reporterile.

Ärinaine imestab

Ärinaise imestuse põhjustas asjaolu, et Kauts tegi oma ettevõtte ja kirjutas toetuse saamiseks projekti Athena keskuses Athena tehnikaga filmide näitamiseks. «Linn toetas teda  ja jättis Athena ilma,» ütles Aasav. «Mul on ainult üks pretensioon – kui on projekt kirjutatud Athenas filmide näitamiseks, siis ma küsin: miks näidatakse neid nüüd mujal?»

Kauts kommenteeris, et Athena esitatud uued lepingutingimused ei oleks võimaldanud täita projekti nii, nagu oli linnavalitsuselt toetuse küsimisel kokku lepitud.

Filme näidatakse ka Athe-nas, kuid harvem. Järgmised seansid on Athena veebisaidi andmeil kavas alles augustis seoses festivaliga tARTuFF.

Täna Elektriteatris
• Kell 18.30 saab vaadata dokfilmi «Kui puu langeb» (2011, USA-Inglise).
• Kell 21 algab thriller «Verine osariik» (2011, USA).
Allikas: elektriteater.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles