Raamat jäädvustab laulusajandi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu akadeemiline meeskoor ja dirigent Alo Ritsing.
Tartu akadeemiline meeskoor ja dirigent Alo Ritsing. Foto: Lauri Kulpsoo/ Postimees

Kontserditurneega Tallinnas, Pärnus ja Peterburis oma sajandat sünnipäeva tähistanud Tartu Akadeemiline Meeskoor ehk Eesti vanim järjepidevalt tegutsev meeste laulukollektiiv jõuab laupäeval Vanemuise kontserdisaali.


Kontserdi vaheajal tuleb esitlusele soliidset mõõtu raamat, mis jäädvustab 232 leheküljel meenutusi ning fotosid ja dokumente koori sajast lauluaastast. Raamatu on koostanud Age Raa, Alo Ritsing ja Ants Nilson ning kirjastanud Aasta Raamat. Varsti valmib koori DVD ja kaheosaline telesaade ETVs.

Sajandi jooksul on koor korda saatnud palju: ainuüksi lühikroonikast on täidetud 22 suurt lehekülge. Kirjas on ka kõik läbi aastate osalenud laulumehed, lauldud laulud ja välja antud salvestised.

Koor alustas talvel 1912 Juhan Simmi käe all. Alo Ritsing on peadirigendina ametis aastast 1974. Tema ja Lauri Sirp dirigeerivad ka juubelikontserdil Vanemuise kontserdimajas 21. aprillil ja Tartu Ülikooli aulas 27. aprillil.

Kontserdi teises osas lisandub laval meestele Tartu Ülikooli sümfooniaorkester ja kolmandas osas näeb ka Viljandi kultuuriakadeemia tantsijaid. Kuulajate ette tulevad ka bariton Atlan Karp ja pianist Jorma Toots. Kontserti juhib Ain Mäeots, lavastaja on Indrek Sammul.

Kavas on kuulajaile lemmikuks lauldud laule, samuti uut repertuaari. Näiteks Juhan Simmi «Oma saar» on kõlanud aastast 1914, esimesi kordi Tartu Akadeemilise Meeskoori esituses kõlavad nüüd aga näiteks Arvo Pärdi «Solfedžo» ja Ester Mägi «Murdunud aer».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles