Suvist teatrielamust rikastab muusika

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Viimase tango» lavastuses Athenas on suur osa mängida ja laulda Kaunimate Aastate Vennaskonnal (esiplaanil Hannes Kaljujärv). Seesama ansambel tuleb koos kolleegidega publiku ette ka Poslovitsa rannas lõbusas kurbmängus «Pühajärve sõda ja rahu».
«Viimase tango» lavastuses Athenas on suur osa mängida ja laulda Kaunimate Aastate Vennaskonnal (esiplaanil Hannes Kaljujärv). Seesama ansambel tuleb koos kolleegidega publiku ette ka Poslovitsa rannas lõbusas kurbmängus «Pühajärve sõda ja rahu». Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Veel kolmandik kevadet on ees, aga juba käivad suvelavastuste ettevalmistused. Nagu eelmistelgi aastatel, on suurem osa neist vabas õhus, kuid leidub ka sääskede ja vihma eest kaitstud lavastusi.

Justkui silla loomiseks sise- ja vabaõhuhooaja vahele annab Emajõe Suveteater Indrek Hirve menukalt mängitud «Viimase tango» lisaetenduse 2. juunil Athena keskuses.

Muusikaline osa selles lavastuses on kanda saksa tangodel, mida esitab Kaunimate Aastate Vennaskond koosseisus Hannes Kaljujärv, Jüri Lumiste, Andres Dvinjaninov, Indrek Kalda ja Toomas Lunge.

Pühajärve kaldal

Needsamad mehed hoiavad jämedamat otsa enda käes ka lõbusas kurbmängus lauludega «Pühajärve sõda ja rahu», mille on kirjutanud Peep Ped­­man­­son. Etendamise koht on uus – Pühajärve kaldal Poslovitsa lahes.

Lisaks lavastusele ja etendamise kohale on uus ka teater, mis toob selle vaatajate ette – Otepää Suveteater –, ja sellegi eesotsas on Emajõe Suveteatri juht Andres Dvin­­janinov.

«Tegemist on koomilise vaatenurgaga sündmustele 171 aastat tagasi sealsamas Pühajärve mail,» ütles Dvinjaninov. «Lavastuses on ka nukraid hetki, samuti oma Romeo ja Julia ehk armastuse lugu.»

Nagu eelmistelgi suvedel, tegutseb Emajõe Suveteater oma kodulinna toomkiriku varemetes. Jean Giraudoux’ «Undiin» on Dvinjaninovi hinnangul 20. sajandi üks võimsaimaid draamatekste. Lugu räägib küll näkineiu ja rüütli armastusest, aga mitte ainult. Lavastab Ain Mäeots.

Sealsamas toomkiriku varemetes mullusel suvehooajal etenduma pidanud «Dracula» tuleb lavale tänavu, ent mujal ja pealkirjaga «Viimane Dracula». «Materjal, millest Mart Kivastik veel üle käis, sobib lavastaja Kalju Komissarovi sõnul suurepäraselt Athena keskusesse,» ütles Dvinjaninov.

Vanemuine taastab Värskas «Peko», mis on teatripoolse määratluse järgi muistne muinasrokk. Vanemuislasteta (eesotsas Taisto Noore ja Meelis Hansinguga) ei saa läbi ka «Kraavihallid» Luke mõisa pargis. See tuleb samuti teist suve vaatajate ette, määratluseks lustakas rahvatükk lauludega.

«Vilde Teatri näitlejad osalevad üle Eesti mitmetes suveprojektides,» teatas harrastusnäitleja Aire Pajur. «Mullune suvelavastus koostöös Tabivere harrastusteatriga, Kadri Pettai «Otto», tuleb ka tänavu Tabiveres esitamisele.»

Hansahoovi Teater uut suvelavastust ei tee, mängukavas on varasemaid monolavastusi, Hansahoovis saab kuulata ka kontserte ja vaadata külalisetendusi. «Leidsime, et peale seitset aastat aktiivset teatrisuve jätame aasta hingamiseks ja värskete ideede kogumiseks,» selgitas projektijuht Kadri Kuht.

Ivar Põllu ja Roman Baskin

Uhiuue suvelavastuse tulekust andis muuseumiööl teada Tartu Uus Teater, kes toob koostöös Eesti Rahva Muuseumiga Raadi lennuväljal vaatajate ette muusikalise vaatemängu «Naised valitsevad maailma ehk Opus Geographicum».

Tavatult pika pealkirjaga lugu räägib mehest, kes on otsustanud maailma ära kaardistada ja on oma uurimisretkel jõudnud maailma serva – orgu, kus elavad ainult naised. Teksti kirjutab ja lavastab Ivar Põllu, muusika loob Tauno Aints.

Jätkuvalt tuleb lõunaeestlastele peaaegu koju teatrielamusi pakkuma põhjaeestlase Roman Baskini teater Kell Kümme.

Kordusena on Alatskivi lossi aias kavas mängida koomilist abieludraamat «Ring». Baskin toob sealsamas vaatajate ette uuslavastusena Alan Ayckbourni «Suveunistused». «Ma teen esimest korda muusikalist komöödiat,» kommenteeris ta.

Varbuse hobupostijaamas saab vaadata samuti Baskini lavastuses George Bernard Shaw´ perekomöödiat «Mesallianss».

Niisiis tuleb suveteatrite hooaeg Tartus ning selle lähemas ja kaugemas ümbruses komöödiate- ja muusikarohke.

Uusi ja vanu suvelavastusi Tartus ja mujalgi
• Vanemuine etendab 6.–15. juulini Värska laululaval Kauksi Ülle jt muistset muinasrokki «Peko».
• Teater Kell Kümme etendab 10.–20. juulini Alatskivi lossi aias William Somerset Maughami koomilist abieludraamat «Ring».
• Emajõe Suveteater etendab Tartu toomkiriku varemetes 19.–31. juulini ja 1.–5. augustini Jean Giraudoux’ näidendit «Undiin».
• Otepää Suveteater etendab Pühajärve ääres Poslovitsa rannas 27.–29. juulini ja 7.–12. augustini Peep Pedmansoni lõbusat kurbmängu lauludega «Pühajärve sõda ja rahu».
• Emajõe Suveteater etendab 3.–25. augustini Athena keskuses Mart Kivastiku näidendit «Viimane Dracula».
• Tartu Uus Teater etendab 8.–20. augustini Raadi väljal muusikalist vaatemängu «Naised valitsevad maailma ehk Opus Geographicum».
• Teater Kell Kümme etendab 9.–19. augustini Varbuse hobupostijaamas George Bernard Shaw´ komöödiat «Mesallianss».
• Teater Kell Kümme etendab 11.–20. augustini Alatskivi lossi aias Alan Ayckbourni muusikalist komöödiat «Suveunistused».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles