Galerii: vastlad Saksamaa moodi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastlad Saksa moodi
Vastlad Saksa moodi Foto: Berit-Helena Lamp

Kui Eestis piirdub vastlapäev liulaskmise ja vastlakuklite mugimisega, siis Saksamaal, Šveitsis ning mõnel pool Austriaski peetakse vastlapidu ehk Fastnacht'i kolm või isegi neli päeva.

Fastnacht'i karnevale toimub mitmetes linnades. Käesolevatel fotodel nähtav karneval toimus Lõuna-Saksamaal Baden-Württembergi liidumaal umbes 26 000 elanikuga linnakeses.

Festival algas neljapäeval täpselt kell 11.11. Festivali esimesel päeval annab linnapea narridele üle n-ö linna võtmed. Õhtul ja öösel võis tänavatel näha ringi liikumas  öösärkides inimesi, kes pidutsesid.

Reede õhtul toimus esimene rongkäik läbi linna.  Rongkäik koosneb erinevat «liiki» trollidest, nõidadest, huntidest, varestest ning isegi purskkaevupuhastajatest. Kõigil neil on spetsiaalsed kostüümid ning nad kannavad puidust käsitsi tehtud maski. Pealtvaatajaid pillutakse kommide, apelsinide ning  konfettidega. Erilise «vedamise» puhul valis mõni nõid endale ohvri, puistas talle paberipuru krae vahele ning värvis näogi ära. Vabalt võib ka juhtuda, et mõni üleannetu poisiklutt võetakse lihtsalt kaasa.

Festivali viimasel päeval toimus viimane rongkäik läbi linna, mis oli mõneti tagasihoidlikum kui reede õhtul.

Saksamaa pinnal toimuvad suured karnevali rongkäigud Mainzis, Düsseldorfis ning Kölnis.

Üks suuremaid Fastnacht'i karnevale toimub aga järgmisel nädalal Baselis, Šveitsis.  Esmaspäeva hommikul kell 4.00 kustutatakse kogu linnas kõik  tuled - isegi tänavavalgustus. Linna  valgustama jäävad ainult karnevalist osavõtjate laternad.

Baseli Fastnacht kestab täpselt 72 tundi ning lõppeb neljapäeva hommikul täpselt kell 4.00.

Loe veel Pärnu Postimehest narripidustuste ajaloo kohta!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles