Sean Nicholas Savage: härra kapsas, teie õde annab mulle gaasid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sean Nicholas Savage
Sean Nicholas Savage Foto: Rada7.ee

Edmontonist pärit, kuid juba mõnda aega Montreali niigi põnevat skeenet rikastav Sean Nicholas Savage on viimase kolme aasta jooksul välja andud seitse albumit, kaheksas võiks ka kasvõi kohe ilmuda, aga peab ootama, et valmiks film, millele ta heliribaks on, vahendab Rada7.ee.

Savage'i Euroopa-tuur käib jaanipäevast saadik ja Schilling paistab, kapsalegi juba rahvusringhäälingus intervjuu antud. Õnneks nõustus pisut rääkima ka vähemkarismaatilise, kuigi ehk ka vähemrohelise usutlejaga.

Küsimusi küsis Kaarel Arb.

Oled viimase kolme aasta jooksul jõudnud välja anda seitse albumit, kust selline meeletu inspiratsioonivoog tuleb?
Mul läheb umbes paar kuud, et alustada ja täielikult lõpetada üks album ning eks neid mõjutajaid ja inspireerijaid on nii palju ja nii erinevaid. Sa oled, mida sööd. Tihti tunnen inspiratsiooni tulemas korraga mitmest erinevast ja vastuolulisest suunast ja on väga keeruline otsustada, mida valida. Eks ma lihtsalt katsun kõiki oma tunge rahuldada.

Kolm aastat ei ole iseenesest ju pikk aeg, aga kui mõõta aega albumites ja loomingus, siis sinu viimased kolm aastat kindlasti on. Kuidas sina ja su looming selle aja ja nende albumite jooksul muutunud ja arenenud on?
Kui lähedalt vaadata, sisse-zuumida, siis pole ma põrmugi muutunud, aga kui kaugemalt vaadelda, siis ehk küll. Minu esteetika on praegu kindlasti teistsugune, aga samas ka mitte midagi sellist, mida ma varem kindlasti teha poleks võinud. Ma väljendan uusi uskumusi, uusi avastusi, jagan asju suurema selgusega ja lihvin aeglaselt oma oskusi.

Mida võib oodata sinu järgmisel albumilt, mida kuuldavasti juba selle aasta sees loota võib?
See ilmselt ei ilmu siiski enne kui järgmisel aastal. Ma olen salvestanud soundtrack'i filmile või tegelikult muusikalile, kus ma ise peaosa mängin ning mida teeb Angus Borsos, kes oli ka «You Changed Me» video režissöör. Soundtrack ilmub filmiga samal ajal, kuigi see sisaldab mu parimaid lugusid, mis ma selleks ajaks kirjutanud olen, millest osal ei ole filmiga mingit pistmist.

Lugesin hiljuti ka ühest intervjuust, et oled viimasel ajal kuulanud eriti palju klassikalisi filmi-soundtrack'e ja eriti Bernard Herrmanni loomingut. Kas võib oodata sealt ka mõjutusi ja kuidas need mõjud sinu muusikaga kokku sobiksid?
Bernard Herrmannil on oskus sisendada kuulajale hirmu nagu kellelgi muul ei ole oskust sisendada ükskõik mida. Noh, südamevalu on muidugi kena - «Winner Takes It All» mängib praegu. Ma istun just kohvikus. Tead ju seda ABBA lugu? Selles on südamevalu, aga Bernard Herrmann on väga järjekindel ja ta paneb mu kartma. Aga ma pean siia juurde ka ütlema, et ma arvan, et Claude Debussy on läbi aegade parim helilooja.

Ja muidugi klassikaline küsimus: oled sa jõudnud kuulata teisi Schillingu esinejaid?
Oo jaa. Ma polnud Schillingust midagi kuulnud, kui nad minuga ühendust võtsid, aga ma õpin kogu aeg midagi uut ja kõik, mida ma õpin, on alati head uudised. Prince Ramat nägin just hiljuti New Yorgis, see oli minu jaoks väga hirmutav. See on peamine põhjus, miks ma taustamuusiku kaasa võtan seekord, latt on nii kõrgele seatud ja ma pean siis ka rohkem pingutama. Aga tuleb lahe, me oleme head, ei jõua ära oodata.

Vaatasin just Schillingut tutvustavat saadet, kus sind intervjueeris kapsas. Kas see muutis su ootusi miskitpidi või on juurviljadepoolne usutlus tavaline asi?
Ma olen alati vabaõhufestivale armastanud, eriti noorena. Nad teevad tihti kummalisi reklaamikampaaniaid. Kapsas on lahe. Kapsas kinnitas minu jaoks positiivseid ootusi.

Ja lõpetuseks äkki veel mõni sõnum kapsale?
Härra kapsas, teie õde annab mulle gaasid.

Loe täispikka intervjuud portaalist Rada7.

Sean Nicholas Savage astub üles sellel laupäeval, 7. juulil Ilusa Muusika Festivalil Schilling, mis toimub kuuendat korda Kilingi-Nõmme Suveaias. Sean alustab täpselt südaööl. Festivalist pikemalt SIIT.

Intervjuud kapsale vaata videost alates 17ndast minutist.
 

Schilling 2012: Kapsa teekond from Schilling Festival on Vimeo.

SEAN NICHOLAS SAVAGE - YOU CHANGED ME from Angus Borsos on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles