Valge: 1930ndatel valitses Eestis üllatav Moskva-meelsus

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Valge
Jaak Valge Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Venemaal arhiividokumente uurinud ajaloolase Jaak Valge sõnul on üllatav, kui suur oli juba enne Konstantin Pätsi 1934. aasta võimupööret Eesti vasakintellektuaalide ja sotside poolehoid Stalini juhitud Nõukogude Liidule.

«Eesti sotside ja vasakpoolsete haritlaste Moskva-meelsus, mis neist dokumentidest selgub, on üsna üllatav,» kommenteeris Valge oma Vene Föderatsiooni Välispoliitika arhiivist leitud materjale oma

blogis

.

Valge sõnul võis enne nende Nõukogude diplomaatide dokumentidega tutvumist oletada, et Nõukogude-meelsus tekkis pigem pärast Konstantin Pätsi 1934. aasta riigipööret ja vastureaktsioonina uuele režiimile.

«Oli loogiline oletada, et just Pätsi autoritaarkord tekitas Eestis Nõukogude-meelsust ja (juuni)kommuniste, aga selgus, et seda ja teisi oli juba enne, demokraatliku korra ajal, hoopis suuremal määral, kui varem arvasin.»

Valge ei soovinud siiski oma avastuse detailidest pikemalt rääkida, viidates plaanile kirjutada antud teemal pikem artikkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles