Suveteater läheb Toomel varemeis kindla peale välja

Põim Kama
, Kultuurikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmevaatuselises, umbes kolm tundi vältavas lavastuses kehastavad peaosi Sandra Uusberg ja Juss Haasma.
Kolmevaatuselises, umbes kolm tundi vältavas lavastuses kehastavad peaosi Sandra Uusberg ja Juss Haasma. Foto: Peeter Paasmäe

«Undiinis» torkab silma näitlejate emotsioonitu professionaalsus.

Tartus Toomel esietendus möödunud neljapäeval Ain Mäeotsa lavastatud «Undiin». Näitlejate valikul on lavastaja kindla peale välja läinud: mängivad tuntud ja tunnustatud.

Klassikalise rüütliromaani võtmes Jean Giraudoux’ kirjutatud «Undiin» räägib traagilise loo näkineiu ja rüütli armastusest, mis toob kaasa noorte vastandlike maailmade põrkumise. Inimliku maailma valskus ja õelus õukonnaintriigides ning loodus oma siiraste, puhaste ja vahetute asukatega.

Armastusest rüütel Hansu vastu õpib näkineiu Undiin inimeseks olemist, ning hästi see talle ei lõpe. Elu ei tee kergemaks ka Hansu esimene pruut Bertha (Maarja Mitt), kes pole vanale armastusele sugugi käega löönud.

Esimest korda 1996. aastal

Ain Mäeots lavastas «Undiini» esimest korda 1996. aastal Vanemuises. Toona olid peaosades Liina Olmaru ja Hannes Kaljujärv, kes ka nüüd osalevad. Olmaru rolliks on kuninganna Isolde, kes Undiinile kaasa tundes soovitab tal õukonnast põgeneda. Kaljujärv mängib kogu loo kulgu valvavat ja suunavat vetevalla valitsejat, undiinide isa.

Undiini ja Hansu mängivad seekord noored näitlejad Sandra Uusberg ja Juss Haasma. Viimase rüütel Hans on heitliku meelega naistelemmikust mõõgakangelane, kes liigse intelligentsusega just ei hiilga.

Ebamaise olendi armastusega ei oska Hans esialgu muud peale hakata kui pikalt mõtlemata kaasa minna, nagu rüütlitel ettejuhtuvate seikluste puhul kombeks. Tagajärjed jõuavad talle kohale kuid hiljem, kui esialgne roosa hägu peast lahtub ja saabub aeg looduslapsest pruuti õukonnas esitleda.

Uue Teatri «Raudmeest» näinud vaatajad teavad, et juhmivõitu «enne teen, siis mõtlen»-tüüpi kangelase rolliga Haasmal probleeme pole. Rollilahenduste mõningane sarnasus hakkaks ehk häirimagi, kui lavastuste temaatika ei oleks nii erinev.

Sandra Uusbergi kehastuses on Undiin habras ja vahetu lapsuke, kelles on siiski imetlusväärset vaprust ja järjekindlust. Hirvesilmad ja hell süda, aga siiski mitte nõrk ega abitu.

Ennekõike torkab silma  näitlejate emotsioonitu professionaalsus. Ühtegi allahindlust ei tehta, kuid ka ei riskita. Näitlejad teevad töö ära, ja teevad seda hästi. Ilus puhas mäng, ei vähem ega ka rohkem.

Etenduse dramaatilist sisu tasakaalustavad koomilisema poolega väga hästi Egon Nuter kaluri rollis ning Raivo E. Tamm kammerteenrina.

Muidugi ei saa vaatemängus ilma alasti naise, kiire auto ja tulevärgita. Seekord jätavad need kunstlikult külgepoogitud mulje ja pigem lõhuvad lavastuse terviklikkust, kui midagi juurde annavad.
Iir Hermeliin on lavastuse kujundanud lihtsalt ja minimalistlikult. Ei ühtki üleliigset detaili, vaid mõned esemed igas pildis. Varemetevahelise ruumi täidab ennekõike näitlejate mäng.

Piinlik ja igav ei hakka

«Undiin» on võluv lavastus. Suure kunstiga tegu ei ole, aga see pole ka taotluseks. Halb, piinlik ja igav ei hakka.

Ja kui rääkida suvelavastustest üldiselt, siis enam-vähem see ongi see, mida neist oodatakse: üht toredat suveõhtut, mis teeb meele kergeks. «Undiinis» on neile ootustele ausalt ja mööndusi tegemata vastu tuldud.


Kas teate?

Giraudoux’ näidend
• Emajõe Suveteater mängib Tartu Toomel 19. juulist Jean Giraudoux’ «Undiini».
• Lavastaja Ain Mäeots, kunstnik Iir Hermeliin, kostüümikunstnik Maarja Meeru, muusikaline kujundaja Ardo Ran Varres.
• Mängivad Sandra Uusberg, Juss Haasma, Egon Nuter,
Liina Tennosaar, Hannes Kaljujärv, Taavi Eelmaa, Liina Olmaru jt.
• Järgmine etendus on täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles