Youtube'ist kaovad Eesti muusikute videod

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna ei olnud võimalik vaadata Niki lugu.
Täna ei olnud võimalik vaadata Niki lugu. Foto: www.muusika.tv

Viimastel kuudel on autorikaitse nõudel Youtube'ist maha võetud arvukalt Eesti muusikute videosid. Oma loo kadumine populaarsest veebikeskkonnast tuleb teinekord üllatusena ka muusikutele endile.

«Seda on ka varem tehtud, aga suuremas mahus oleme lasknud neid maha võtta eelmise aasta lõpust alates,» ütles autoriõiguste kaitse organisatsiooni tegevdirektor Erik Mandre. Tema sõnul on nende nõudmisel Youtube'ist maha võetud ligi tuhat lugu.

Mandre sõnul sunnib neid nii käituma üha massilisemaks muutuv autoriõiguste rikkumine. Ta tõi näiteks, et viimasel ajal on tekkinud palju kohalikke veebilehti, kes vahendavad Youtube'i sisu, viidates, et «nemad ei tea midagi, pole süüdi ja Youtube paneb neid üles».

Kuna tegu on vaieldava valdkonnaga, siis on Mandre sõnul mõttekas tegeleda eelkõige algallikatega.

Tegevjuhi sõnul jälgivad nad pidevalt Youtube'is toimuvat ning kui leitakse autoriõiguste rikkumine, siis tehakse vastav taotlus ning palutakse lugu maha võtta.

Tegu on piraatlusega

«Kui Eesti autorite ühing ei ole selleks luba andnud, siis tegelikult ongi see seal üleval piraatkoopiana. Olgugi, et mõni artist võib leida, et las olla,» selgitas ta.

Mandre sõnul on olnud olukordi, kus üks autoriõiguste omaja soovib, et lugu oleks veebis väljas, kuna see on hea reklaam. Teine osapool on selle vastu ja kolmandal on täiesti ükskõik. «Muusikavideo puhul on autoriõigused nii fonogrammi tootjal, esitajal kui ka autoril ja piisab sellest, kui üks neist on selle vastu. Siis pole vahet, mida teised kaks arvavad,» kinnitas ta.

Muusikud ise oma kohustusi ei tea

Sama organisatsiooni vanemeksperdi Kaido Männi sõnul on olnud juhuseid, kus muusikud on uurinud, miks nende endi üleslaetud lood on maha võetud. «Eks me oleme siis seletanud, milles asi. Et kui nad on autorite ühingu liikmed, siis nad peavad põhimõtteliselt selleks luba küsima, et seda üles panna,» selgitas ta.

Mandre ei soovinud öelda, milliste muusikute lood on nende nõudmisel Youtube'ist kadunud.

«Kui te võtate MuusikTV ja vaadake nende topi, siis te näete, et nii mõnigi neist on tänaseks päevaks juba kinni,» sõnas ta.

Küsimusele, kas autoriõiguste kaitsjad kavatsevad kõik Eesti muusikute lood kinni panna, kuna tegu on piraatlusega, vastas Mandre: «Eks me anname endast parima». « Aga ühelt poolt me panema kinni, teiselt poolt tuleb neid iga päeva juurde,» lisas ta.

Puudub leping

«Puhas piraatlus, nii võib seda nimetada küll,» iseloomustas Youtube'is toimuvat Mario Kivistik autorite ühingust ja kinnitas et pea kõik Eesti muusikute lood on sinna ülespandud ilma vastava loata.

Kivistiku sõnul on probleem selles, et Youtube pole Eesti Autorite Ühinguga sõlminud vastavat lepingut. «Võtsime nendega eelmise aasta lõpus ühendust, aga pole siiani vastust saanud,» sõnas ta.

Muusik Jaagup Kreem, kelle ansambli Terminaatori lugusid on samuti väidetavalt autorikaitse nõudmisel maha võetud, polnud ise sellest midagi kuulnud. Ta lisas, et nemad ise pole oma lugusid Youtube'i üleslaadinud ning autorite ühing pole nendega samuti sel teemal ühendust võtnud.

Kerli Kõivu plaadifirma Universali esindaja Leen Kadakas kinnitas, et lauljatari lood võivad Youtube'is üleval olla, kuna plaadifirma ja Youtube'i vahel on vastav kokkulepe olemas.

Alates sellest esmaspäevast ei saa britid vaadata videoportaalis Youtube autoriõigustega kaitstud muusikavideoid, sest kompanii ei suutnud jõuda kokkuleppele Suurbritannias muusika taasesitamise eest autoritasusid koguva ühendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles